LUTHEROV "SAN" NEOSTVAREN NAKON 40 GODINA

Četrdeset godina nakon slavnog govora Martina Luthera Kinga "I have a dream", brojni crnci još uvijek se bore za jednakost i pravdu, za koju se on zalagao.

"Problemi koje smo trebali riješiti još su izraženiji četrdeset godina poslije", rekao je Martin Luther King III (45), jedan od organizatora povorke, kojom je u subotu obilježena obljetnica Lutherova govora.

King III, koji upravlja zakladom njegova oca, istaknuo je da siromaštvo, zdravstvena skrb i nezaposlenost još uvijek muče velik broj crnaca.

Kada je King izgovorio slavni govor 28. kolovoza 1963. godine, 250.000 ljudi, od kojih su petina bili bijelci, krenulo je u marš na Washington tražeći slobodu i pravo na posao.

U to vrijeme najveći broj crnaca nije imao pravo glasa, a bijelci i crnci nisu mogli koristiti iste restorane ili hotele.

"Sanjao sam dan kada će sinovi robova i robovlasnika na brežuljcima Georgie sjesti za stol kao braća", zaorio se Lutherov glas na stepenicama Memorijalnog centra Abrahama Lincolna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nedugo nakon Kingova ubojstva 1968. godine, govor i usporedbe kojima se služio označile su samo početak promjena, smatra njegov sin.

"King nije samo govorio o tome da treba sjesti za zajednički stol", rekao je James Laeson, dugogodišnji Kingov suradnik i jedan od glavnih arhitekata nenasilne strategije pokreta za ljudska prava 1960-tih godina.

"On je govorio o tome da si možete priuštiti pošteni ručak", dodao je Lawson, ističući da velik broj crnaca još i danas zaostaje u plaćama.

Nekoliko godina nakon Kingova govora doneseni su zakoni kojima je okončana era rasne nejednakosti, no Lawson smatra da zbog nedostatka političke volje njegov san nikada nije pretvoren u stvarnost.

Po podacima iz popisa stanovništva, crnci čine oko 12 posto američkog stanovništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara