Lutrija pomaže da Rafaelova slika ostane u Britaniji

AKCIJI kojoj je cilj spriječiti odlazak Rafaelova remek djela iz Velike Britanije u Sjedinjene Države priključila se i britanska lutrija donirajući 11.5 milijuna funti.

Njezin Fond za zaštitu spomeničke baštine uključio se u kampanju samo mjesec dana prije nego što je Ralph Percy, vojvoda od Northumberlanda, trebao Rafaelovu "Bogorodicu s djetetom" prodati muzeju Getty u Los Angelesu za 35 milijuna funti.

Sliku veličine 29 puta 23 centimetra talijanski renesansni majstor naslikao je 1507. godine, a u skladištu londonske Nacionalne galerije bila je od 1991. godine.

Galerija se nada da će Percy odustati od prodaje, no samo u slučaju da prihvati ponudu Ministarstva kulture od 21 milijun funti i pritom ne izgubi razliku novca na porezu. To, pak, ovisi koliki će mu porez ministartvo odrediti ako sliku ipak proda u Sjedinjene Države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond za zaštitu spomeničke baštine, koji dijelom novca od uplata financira britansku kulturu, svoju pomoć uvjetuje time da što više Britanaca vidi to remek djelo.

Glasnogovornica galerije je najavila da će slika, ostane li u Britaniji, biti izložena u Durhamu, Glasgowu, Manchesteru i Cardifu.

No, Percyev glasnogovornik je odgovorio da odluka lutrije ne utječe presudno na njegovu odluku, sve dok ne dobije službenu ponudu državnih institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara