M. Bajić: Državno odvjetništvo završilo godinu bez zaostataka

DRŽAVNO odvjetništvo riješilo je u prošloj godini gotovo sve pristigle predmete, a postignuta je i veća učinkovitost u rješavanju pojedinih slučajeva, ustvrdio je danas glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

"Takvim rezultatima dosegli smo standarde Europske unije i time smo jako zadovljni", kazao je Bajić na konferenciji za novinare posvećenoj rezultatima Državnog odvjetništva u 2003.

Pojasnio je da je na kraju godine ostalo nerješeno tek 1.200 predmeta, što je manje od broja slučajeva koje tužiteljstvima pristignu u deset dana.

Dobre rezultate, prema Bajićeviom riječima, Državno je odvjetništvo postiglo zbog dobre reorganizacije i rasterećenja zagrebačkih državnih odvjetništava, koja su neke predmete prepuštali manjim tužiteljstvima diljem Hrvatske.

Dodao je da je prosječno vrijeme rješavanja predmeta svedeno na manje od 90 dana, te da je značajan dio predmeta riješen izvan suda tzv. kaznenim nalozima, čime su ujedno rasterećeni i sudovi.

Rekao je da je i u 2003. tužiteljstvo radilo s 15 posto manje ljudi nego što im propisuje sistematizacija.

U Državnom odvjetništvu zadovoljni su i činjenicom što 87 posto "njihovih" slučajeva na sudu završava osuđujućim presudama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, svega 11 posto osuđenika završi i u zatvoru, jer su većina presuda (njih 62 posto), uvjetne. Takve brojke Bajić je opravdao tvrdnjom da 90 posto prijava Državnog odvjetništva završi u nadležnosti općinskih sudova, što znači da je riječ o nešto lakšim djelima.

U samo sedam posto svih slučajeva, optužene sud oslobodi, a u šest posto tužitelji tijekom suđenja odustanu od progona.

Kako bi nastavili s dobrim rezultatima i u tekućoj godini Bajić je najavio nastavak reorganizacije, niz edukacijskih programa i osnivanje Odjela za kontrolu državnih odvjetništava.

Na upit pripremaju li se za "slučajeve" koje bi im moglo predati haaško tužiteljstvo, što je u nedavnom intervjuu najavila i glavna tužiteljica Carla del Ponte, Bajić je ustvrdio da u posljednje dvije godine odlično surađuju s Haagom, te da je u tijeku postupak imenovanja Petra Pulišelića tužiteljem za ratne zločine.

U prošloj godini Državno odvjetništvo je prijavilo ukupno 92.263 osobe, od čega je više od 40 tisuća prijava podneseno protiv nepoznatih počinitelja. Godinu ranije prijavljeno je gotovo tri tisuće osoba manje.

U odnosu na broj stanovnika najviše je prijava podneseno na području Istre i Rijeke, a tek potom u Zagrebu, što u Državnom odvjetništvu tumače "tranzijskim turizmom" u priobalnim područjima.

Na pitanje hoće li u ovoj godini Državno odvjetništvo imenovati glasnogovornika kako bi se poboljšala komunikacija s medijima Bajić je rekao da o tome "razmišljaju više od dvije godine", no da na temelju sadašnje raspodjele novca mogućem glasnogovorniku ne bi mogli osigurati odgovarajuću plaću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara