M. Granić: Hrvatska na pragu argentinskog sindroma

M. Granić: Hrvatska na pragu argentinskog sindroma
PREDSJEDNIK Demokratskog centra (DC) Mate Granić ocijenio je danas da je "Hrvatska na pragu argentinskog sindroma i dužničke krize" zbog velikog povećanja vanjskog duga, naglašavajući da je za to najodgovornija Vlada, ali i Hrvatska narodna banka (HNB) koja iako upozorava, ne poduzima odlučne mjere.

"Vlada vodi Hrvatsku prema opasnom i nekontroliranom zaduženju, i ovo je zadnji trenutak za ozbiljno upozorenje da se zaustavi taj tempo zaduživanja, vanjskog trgovinskog deficita, jer ako se nastavi iduća će godina biti krizna", rekao je Mate Granić na konferenciji za novinare DC-a.

DC stoga traži hitnu raspravu u Hrvatskom saboru o nekontroliranom povećanju hrvatskog vanjskog duga, a od Vlade da obavijesti javnost i Hrvatski sabor o novom pismu namjera MMF-a, te na koji način namjerava potaknuti razvoj i izvoz, i smanjiti vanjskotrgovinski deficit.

DC od HNB-a traži hitno uvođenje mjera za zaustavljanje bilo kakvog novog zaduživanja Hrvatske, osim za razvoj i uz izričito odobrenje Sabora, te uvođenje mjera za smanjenje zaduživanja banaka i poduzeća u inozemstvu.

Mate Granić naveo je kako će, prema nekim procjenama, na kraju godine vanjski dug Hrvatske biti veći od 20 milijardi američkih dolara.

Napomenuo je da je Argentina kao i Hrvatska imala porast BDP-a, koji se nije temeljio na razvoju već na potrošnji i vanjskom zaduživanju za infrastrukturu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik DC-a drži da samo novi izbori mogu spriječiti opasno zaduživanje Hrvatske, te je ponovno od Vlade zatražio da odmah odredi datum parlamentarnih izbora.

Najavio je da je izborni program DC kako dobro i ozbiljno upravljati državom, a ne veliki projekti, te da će se stranka zalagati da Sabor odlučuje o zaduživanju države.

DC je nezadovoljan i što HNB ne obavještava građane koliki je vanjski dug Hrvatske za travanj i svibanj. Prema podacima HNB-a vanjski dug krajem ožujka bio je veći od 17 milijardi američkih dolara, rekao je Granić.

Dodao je da je i šef misije MMF-a za Hrvatsku Hans Flickenschild rekao kako od hrvatske Vlade očekuje da do 1. kolovoza pošalje novo pismo namjera direktoru MMF-a te upozorio na povećanje vanjskog duga s 58 na 68 posto BDP-a i deficita platne bilance na 6,9 posto.

Ove godine očekuje se i vanjsko trgovinski deficit od preko 7 milijardi USD, a kako iduće godine dospijeva obrok od rekordnih 2,9 milijardi USD, očekivani prirast BDP-a od 4,2 posto neće biti dovoljan za urednu otplatu dospjele glavnice s kamatama, nego će se država morati dodatno zadužiti za vraćanje vanjskog duga, rekao je Mate Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara