MacShane: Hrvatsku očekuje vrlo dobra vijest krajem tjedna

MacShane: Hrvatsku očekuje vrlo dobra vijest krajem tjedna

HRVATSKU krajem ovoga tjedna očekuje vrlo dobra vijest u pogledu približavanja Europskoj uniji, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar za Europu Dennis MacShane.

"Mislim da će krajem ovoga tjedna Hrvatska dobiti vrlo dobru vijest, kada Europa kaže jasno da formalnom početku posla pridruživanja EU-u kao kandidatska zemlja", rekao je MacShane prije početka rasprave o hrvatskoj kandidaturi na sastanku Vijeća ministara u Luxembourgu.

Upitan kada se može očekivati datum početka pregovora o punopravnom članstvu, MacShane je odgovorio: "Trebamo imati datum koji će zadovoljiti sve, i Hrvatsku i EU, koja traži vrlo važne reforme, uključujući i pitanja ICTY-a i odlazak generala Ante Gotovine u Haag. U potpunosti prihvaćamo pozitivan posao koji su napravili premijer Sanader, ministar Žužul i drugi dužnosnici u pogledu suradnje s Haškim sudom", rekao je MacShane.

"Uvjeren sam da će sigurno do kraja ovoga desetljeća, a nadam se i puno prije, hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova sjediti ovdje u Vijeću, a da će hrvatski građani birati svoje zastupnike u Europski parlament", zaključio je MacShane.

Vijeće ministara bez rasprave proslijedilo prijedlog COREPER-a

Ministri vanjskih poslova EUa proslijedili su bez rasprave, u ponedjeljak u Luxembourgu, neizmjenjeni, prošli tjedan usuglašeni, prijedlog zakljačaka Europskom vijeću, kojom se Hrvatskoj odobrava status kandidata, a kao vremenska odrednica za otpočinjanje pregovora navodi se početak sljedeće godine.

Prošli četvrtak je Odbor stalnih predstavnika (COREPER), kojeg čine veleposlanici zemalja i koji priprema sjednice Vijeća ministara usuglasio prijedlog zaključaka o Hrvatskoj.

O tom prijedlogu odlučit će šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU-a na summitu koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu. Očekuje se da će Hrvatska biti na dnevnom redu u petak, drugi dan summita.

"Europsko vijeće je razmotrilo aplikaciju na temelju avisa i odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo te da se pregovori o članstvu trebaju započeti", kaže se u nacrtu zaključaka za summit, koji su usuglašeni na COREPER-u.

"Europsko vijeće je odlučilo sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. radi otpočinjanja pregovora. Prije pregovora, Vijeće će donijeti opći pregovorački okvir, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Europsko vijeće traži od Komisije da prije kraja svog mandata prezentira procjenu u tom smislu. Vijeće potvrđuje da će pregovori biti temeljeni na hrvatskim zaslugama i da će brzina ovisiti isključivo o hrvatskom napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo. Kako bi se pripremili pregovori, posao bi trebao započeti dubinskim analitičkim pregledom acquisa, što se najbolje može provesti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom", kaže se u nacrtu dokumenta, koji će se naći na stolu europskih čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat sadašnjoj Komisiji istječe krajem listopada, što znači da bi se tzv "screening", detaljna analiza usklađenosti zakonodavstva s europskim, trebao obaviti do tada, a pregovori bi se vodili s novom Komisijom, koja će biti formirana u studenome.

Vijeće će također, prema dokumentu, zatražiti od Komisije da pripremi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući potrebne financijske instrumente.

Na slovenski zahtjev u nacrt dokumenta je ubačeno i stajalište dogovoreno na sastanku državnih tajnika Hrvatske, Slovenije i Italije 4. lipnja u Bruxellesu. Na tom sastanku državni tajnici Slovenije i Italije pozdravili su, prema pisanoj izjavi usuglašenoj na sastanku, "odgodu svih aspekata Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a te izrazili stajalište da bi se to trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički sporazum u duhu EU-a, koji će uzimati u obzir interese susjednih zemalja iz EU-a". U izjavi se također navodi da je "Hrvatska potvrdila da tijekom toga razdoblja neće biti promjena sadašnjeg režima za zemlje članice EU-a u području Jadransko mora".

Na britanski zahtjev u prijedlog zaključaka ubačene su dvije rečenice iz Komisijina avisa o Hrvatskoj, objavljenog 20. travnja u Strasbourgu. "Vijeće naglašava da Hrvatska treba zadržati punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i poduzeti sve potrebne mjere kako bi se locirao i isporučio u Haag preostali optuženik".

Druga rečenica, koja je ušla u prijedlog zaključaka, glasi: "Hrvatska treba učiniti dodatne napore na području manjinskih prava, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije".

U nacrtu zaključaka stoji da bi hrvatsko stjecanje kandidatskog statusa trebalo "biti ohrabrenje za ostale zemlje zapadnog Balkana", čija je budućnost u Europskoj uniji. "Napredak pojedinih zemalja regije prema europskim integracijama teći će paralelno s regionalnim pristupom, koji ostaje bitni element politike EU-a", stoji u prijedlogu zaključaka. Prema pripremljenom prijedlogu od Hrvatske će se tražiti da "nastavi davati snažni doprinos razvoju tješnje regionalne suradnje na zapadnom Balkanu".

Konačnu odluku o Hrvatskoj donijet će Europsko vijeće, tijelo koje okuplja šefove država ili vlada na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara