Mahmoud Abbas: Umjereni palestinski premijer

PALESTINSKI premijer Mahmud Abbas, koji je u subotu podnio ostavku, izgradio je imidž umjerenog političara što se sviđalo Izraelcima i Amerikancima, ali nije mogao pronaći zajednički jezik s palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom.

Dajući ostavku na svoju dužanost, Abbas je izrazio nadu da će Arafat podleći međunarodnim pritiscima i zatražiti od njega da ponovno preuzme dužnosti premijera, ili imenovati drugog premijera s većim ovlastima, ocijenili su palestinski dužnosnici.

Poznatiji pod imenom Abu Mazen, Abbasova je negativna astrana bila ta da je u očima Palestinaca bio smatran "čovjekom Amerikanaca i Izraelaca".

Četiri mjeseca nakon što je preuzeo svoje dužnosti, njegova kohabitacija s Arafatom pretvorila se u otvorenu borbu. Ta je borba dosegla vrhunac kada je predsjednik palestinskog parlamenta Ahmad Qorei nedavno izjavio da su "razlike između Abbasa i Arafata takve da oni ne mogu zajedno raditi".

Abbas (68) je ipak stari Arafatov suradnik.

On je 1996. godine postao glavni tajnik - odnosno drugi čovjek - Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO), koju čvrstom rukom vodi Arafat, a u povijesti će ostati zapisan kao glavni arhitekt, s palestinske strane, mrirovnih sporazuma iz Osla potpisanih 1993. godine.

On je do 2002. godine bio u Arafatovoj sjeni, kojeg je vjerno služio bez i najmanjeg znaka osobnih ambicija.

Međutim čim se njegovo ime pojavilo na popisu mogućih kandidata za palestinskog premijera, Arafat je u njemu odmah prepoznao suparnika i tako se prema njemu ponašao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abbas u očima Amerikanaca i Izraelaca ima veliku kvalitetu: onu da ne dijeli Arafatova stajališta.

Palestinski je premijer u više navrata govorio protiv "militarizacije" intifade, ocjenjujući da ona predstavlja taktičku grešku.

Ali popularnost koju Abbas uživa u inozemstvu u suprotnosti je s njegovom situacijom na unutrašnjem planu.

U očima Palestinaca, Abbas nije postigao veliki uspjeh otkako je preuzeo svoje dužnosti, a osim toga Palestinci njegovu umjerenost smatraju slabošću.

Abbas je rođen 1935. u Safedu, na sjeveru Izrala, a njegova je obitelj 1948., nakon proglašenja Države Izrael, otišla u izbjeglištvo.

Abbas je uporno ponavljao kako je uvjeren da je jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u pregovorima - i to je stajalište od kojeg se nikada nije udaljio.

(Hina) nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara