Majka, maćeha i zveckanje oružjem

Foto: Goran Gazdek / Bjelovarski list / Cropix

SLIKA prva. Pero Janjić Tromblon zaprijeti na prosvjednom skupu u Grubišnom Polju da su branitelji spremni, ako se nastavi teror prema njima, "uzeti oružje". I ništa se ne dogodi. Niti ga policija privodi na informativni razgovor, niti se netko osvrne na njegove prijetnje niti ga se poziva na odgovornost. Kao da je danas sasvim normalno prijetiti oružjem.

Slika druga. Premijerka Jadranka Kosor javno poručuje braniteljima da je nekima od njih "isposlovala respektabile mirovine". I opet se ništa ne dogodi. Kao da je to sasvim normalno da ministri sređuju mirovine, i kao da bi upravo to trebao biti argument kojim bi se utišali legitimni prosvjedi zbog slučaja Tihomira Purde.

Karamarko kaže da je Purda znao za tjeralicu

Slika treća. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najprije preko novina u formi "anonimnog visokog izvora u Vladi", a potom i javno u televizijskom intervjuu, iznosi podatak da je Tihomir Purda još 2007. godine "obaviješten da se nalazi na Interpolovoj tjeralici". I opet ništa.

Nikakav postupak ne ide prema onome tko je prekršio zakon (navodno) obavijestivši osobu da se nalazi na tjeralici, niti se otvara pitanje kako ministar policije može izlaziti s takvim podacima u javnost bez predočavanja bilo kakvih dokaza. Koristeći to u političke svrhe, za obranu Vlade od kritika branitelja.

Zemlja na pragu EU

Tako to izgleda u zemlji koju se hvali da joj tek mjesec dana fali do okončanja pregovora s Europskom unijom. Nekažnjeno se prijeti oružjem, nekažnjeno se politički "sređuju" mirovine, nekažnjeno se u političke svrhe manipulira policijskim podacima. I ide se dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do jučer Jadranka Kosor je odlučno štitila branitelje pred kritikama zbog nezasluženih i sumnjivo stečenih mirovina -  tvrdeći kako "braniteljima nikad nitko nije ništa dao, već da su sve to i više od toga zaslužili braneći domovinu" -  da bi im danas prijetila da moraju imati na umu tko im je "isposlovao mirovine" te da paze koga nazivaju "majkom, a koga maćehom". Kao da im je sve to dala iz svog džepa i kao da sve to, kako ona stoput reče, "nisu zaslužili".

Blogeri, komunisti i branitelji

Za to vrijeme njezin ministar i budući potpredsjednik HDZ-a Karamarko progoni blogere i partizanske zločince, a kad mu pod nosom zaprijete nasiljem, izjavljuje kako "ne misli da postoji zveckanje oružjem".

"Kada su takvi skupovi, koji su nabijeni emocijama i koji imaju podlogu u nekakvim osjećajima nepravde", kazao je u intervjuu na Novoj TV, "sigurno je da dolazi do povišenih tonova, tenzija i da su moguće takve reakcije i rečenice".

Razumijevanje zbog zveckanja oružjem

Nije Karamarko toliko uložio u izgradnju statusa novog tribuna HDZ-ove desnice da bi sada to ugrozio poštivanjem zakona i zaštitom javnog reda i mira. U zemlji na pragu EU valjda imati razumijevanja za one koji pozivaju na oružje. A one koji preskoče policijsku barikadu bez mislosti se trpa u maricu i odvozi u pritvor. Nema labavo. Zakon je zakon.

E tako funkcioniraju institucije u Hrvatskoj. Tako se poštuju zakoni. Tako izgleda retorika premijerke i članova Vlade. Hrvatska je možda blizu Europske unije, ali još uvijek je daleko od normalne, a kamoli europske države.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara