Makarska: Vrijednim slikama Botterija i Gojaka još nema traga

GRAD Makarska dostavio je danas Policijskoj postaji u Makarskoj zahtjev za očitovanjem što je učinjeno i dokle je doprla istraga o nestanku dviju slika iz gradske zgrade, krađa kojih je prijavljena policiji još u veljači 1993.

Slike dvojice makarskih slikara Josipa Botterija i Antuna Gojaka u vrijeme nestanka procijenjene su na 600.000 hrvatskih dinara, iako je danas vrlo teško procijeniti njihovu pravu vrijednost, kaže makarski dogradonačelnik Siniša Srzić.

Akvarel "Osejava" autora Josipa Botterija, učenika Emanuela Vidovića, i jedna slika Antuna Gojaka, istaknutog hrvatskog slikara kojemu je u Makarskoj posvećena galerija sa stalnim postavom, vrlo su vrijedna djela i sve ćemo učiniti kako bismo ih vratili, dodao je Srzić. Dodao je da će grad nastojati otkupiti jednu Botterijevu sliku iz makarskog privatnog vlasništva i ustupiti je Gradskom muzeju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik makarske policije Tonči Gojak kaže kako je nestanak djela dvojice makarskih slikara prijavljen policiji 1993., a policija je o krađi izvijestila državno odvjetništvo, ali za sada nema obavijesti o rezultatima policijske istrage.

Slike su ukradene u vrijeme izbora i "rupe" u izmjeni vlasti koju je od vladajućeg SDP-a preuzela koalicija HDZ/HSLS-a. U prijavi stoji da su slike nestale od 6. do 8. veljače 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara