Makedonija: Policija spašavala Bučkovskog pred prosvjednicima

POLICIJA je u petak morala spašavati makedonskog ministra obrane Vladu Bučkovskog pred prosvjednicima koji su na sjedište Socijaldemokratske stranke u Strugi bacali kamenje i boce.

Policija je priopćila da je 17 osoba, među kojima su i pripadnici snaga reda, ozlijeđeno u prosvjedima zbog sporazuma koalicijske vlade o lokalnoj upravi. Bučkovski je bez ozljeda prebačen iz Struge u Skoplje.

Prije tjedan dana makedonska koalicijska vlada je postigla sporazum o preustroju lokalne samouprave kojim se mijenjaju granice nekih općina kako bi se Albancima dalo više prava. Tako je Struga novim ustrojem postala mjesta s većinskim albanskih stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporba tvrdi da je sporazum postignut pod pritiskom zapada te da se njime uvodi etnička podjela Makedonije, pa su za ponedjeljak, kad makedonski parlament treba raspravljati o sporazumu, zakazali prosvjede.

Ako parlament potvrdi sporazum i pretvori ga u zakon, u svim gradovima u kojima ima najmanje 20 posto Albanaca, albanski će jezik postati drugi službeni jezik.

(Hina) xsb ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara