Makedonija proglasila trodnevnu žalost, zastave na pola koplja

MAKEDONSKA Vlada donijela je u četvrtak kasno navečer na svojoj izvanrednoj sjednici odluku o trodnevnoj žalosti u povodu tragične nesreće predsjednika Borisa Trajkovskog, a zastave na svim državnim institucijama postavljene su na pola koplja.

Nacionalno vijeće sigurnosti, koje se također sastalo, konstatiralo je da sve institucije izvršavaju svoje ustavne dužnosti i poduzimaju sve mjere i aktivnosti predviđene za ovakvo stanje. Vijeće je razmotrilo i sigurnosnopolitičko stanje i zaključilo da ne postoje prijetnje za stabilnost i sigurnost zemlje.

Na sjednici Vijeća sigurnosti sudjelovao je i čelnik oporbene VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je prije vremena napustio skup. Razlog tome je, kako je izjavio, njegovo zalaganje da Vlada još istu večer inzistira kod bosanskih vlasti i SFOR-a na nastavku istrage jer, kako je rekao, statistike govore o postojanju mogućnosti da možda ima i preživjelih u nesreći. Mora se voditi računa o humanom aspektu, rekao je on, a ne da se unaprijed svi proglase mrtvima i već od ponoći proglasi žalost. Sve dok se ne nađu tijela ne mogu se proglasiti mrtvima, kategoričan je Gruevski.

To mišljenje dijeli i predsjednica Ustavnog suda Liljana Ingilizova koja je izjavila da zbog neutvrđene smrti predsjednika Trajkovskog Ustavni sud ne može potvrditi da dužnost predsjednika države obavlja predsjednik Sobranja, kako je to predviđeno Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Građani duboko potreseni i ožalošćeni iskazuju svoje poštovanje predsjedniku Trajkovskom paleći svijeće i polažući cvijeće ispred Sobranja Makedonije još od ranog popodneva.

Počast predsjedniku Trajkovskom odao je i NATO, čija je zastava u sjedištu u Bruxellesu na pola koplja. Izjave sućuti stižu od mnogih državnika svijeta i od skoro svih dužnosnika Europske unije, a za petak je najavljen dolazak u Skopje visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Javiera Solane.

Uz državnike u regiji izraze sućuti uputio je i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara