Makedonija traži brzu demarkaciju granice s Kosovom

SLUŽBENO Skoplje pozvalo je administraciju UN-a na Kosovu da počne s demarkacijom granice između Makedonije i Kosova prije nego što razgovori o konačnom statusu te pokrajine uđu u završnu fazu, javljaju u četvrtak lokalni mediji.

"Uvjeravao sam Makedonce da jako važno pitanje demarkacije granice neće ostati neriješeno do vremena kada će biti pokrenuti razgovori o konačnom statusu Kosova", rekao je šef UNMIK-a Soren Jessen-Petersen nakon susreta s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Granica između Makedonije i Kosova definirana je 2001. u sklopu sporazuma o demarkaciji koje su potpisale vlasti u Beogradu i Skoplju. Međutim, predstavnici kosovskih i makedonskih Albanaca nisu sudjelovali u tim pregovorima što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i kasnije dovelo do pobune Albanaca u Makedoniji.

"Makedonija je zainteresirana za mirno, stabilno i demokratsko Kosovo, uključujući vladavinu zakona i poštivanje ljudskih prava. Podržat ćemo sadašnje napore međunarodne zajednice koji idu u tom smjeru", rekao je Crvenkovski.

"Stabilnost na Kosovu i razjašnjenje budućeg statusa te pokrajine u interesu je svih zemalja u regiji", istaknuo je Petersen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara