Makedonija: Vraniškovski još uvijek u zatvoru

VLADUKA JOVAN, koga je Srpska pravoslavna crkva (SPC) proglasila episkopom "Ohridske arhiepiskopije", još uvijek se nalazi u pritvoru u Bitoli zajedno sa monasima koji su mu se priključili, objavljeno je u utorak u Skoplju.

Vladika Jovan, čije je svjetovno ime Zoran Vraniškovski, je bivši pripadnik Makedonske pravoslavne crkve (MPC), a pritvoren je u nedjelju navečer sa skupinom monaha i monahinja nakon nelegalno održane liturgije u privatnom stanu u Bitoli prije dva dana. On je također najavio da će se neki manastiri MPC prikloniti SPC-u.

Protiv Vraniškovskog policija je podnijela krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti i razdora a javno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za istragu i predlaže produljenje pritvora.

Beogradski Radio B92 u ponedjeljak je javio da je Vraniškovski pušten na slobodu nakon 24 sata provedena u pritvoru.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski, koji se nalazi u službenom posjetu Portugalu, danas je primio pismo srpskog patrijarha Pavla u kome se zahtijeva oslobađanje Vraniškovskog, javljaju makedonski mediji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog novonastalog stanja i otkazivanja poslušnosti oko 30 monaha i monahinja u 4 manastira Makedonska pravoslavna crkva danas održava izvanrednu sjednicu sinoda.

MPC prošle je godine Vraniškovskom oduzela sve crkvene naslove te mu zabranila svako bogoslužje u Makedoniji. Srpska pravoslavna crkva kanonski ne priznaje MPC koja je proglasila autokefalnost 1967. godine.(Hina) mda sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara