Makedonska oporba zaprijetila bojkotom izbora u travnju

Makedonska oporba zaprijetila bojkotom izbora u travnju

Foto: FAH

DOGOVOR o okončanju političke krize u Makedoniji, koji je postignut posredovanjem Europske unije, ozbiljno visi u zraku nakon što su politički protivnici konzervativnog premijera Nikole Gruevskog zaprijetili da će bojkotirati prijevremene izbore u travnju, javlja u subotu Reuters.

Sve strane su prošle godine, uz posredovanje EU-a kojim je okončana višemjesečna politička paraliza zbog optužbi o zloupotrebi ovlasti sadašnje vlade i ilegalnog prisluškivanja, pristale na prijevremene izbore 24. travnja, dvije godine prije roka.

No, oporbeni socijaldemokratski čelnik Zoran Zaev je noćas, nakon maratonskih pregovora, izjavio da nisu udovoljeni svi uvjeti za slobodne i poštene izbore, navodeći izostanak reforme medija kako bi se smanjio utjecaj vlade i izostanak revizije registra birača.

"Nećemo pristati na izbore bez regulacije medija i pročišćenog registra birača", kazao je Zaev nakon razgovora kasno sinoć s Gruevskim i povjerenikom EU-a za proširenje Johannesom Hahnom.

Uvjeti nisu zadovoljeni

"Ako se izbori budu održali 24. travnja, mi nećemo sudjelovati. Nastavit ćemo se boriti za slobodne, poštene i demokratske uvjete za održavanje izbora", poručio je Zaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hahn je potvrdio da na sinoćnjim razgovorima nije postignut dogovor oko održavanja izbora 24. travnja, ali da očekuje da će se sve strane držati dogovora iz srpnja prošle godine koji predviđa ostavku premijera Gruevskog, što je on učinio u petak prije početka posljednjih pregovora, i uspostavu prijelazne vlade koja bi organizirala prijevremene izbore.

Gruevski je za propast pregovora okrivio Zaeva koji, kako je istaknuo, "12 sati nije tražio ništa drugo već samo odgodu izbora".

"Tri od četiri stranke su se složile oko datuma izbora, samo jedna osoba traži njihovu odgodu (...) Zoran Zaev", kazao je Gruevski.

Vlada Gruevskog je na vlasti u Makedoniji već skoro deset godina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara