Makucova izložba u Muzeju za umjetnost i obrt

VODEĆI slovenski grafičar Vladimir Makuc (1925.) predstavit će se sutra u Muzeju za umjetnost i obrt na izložbi koja obuhvaća više od stotinjak slika, grafika i skulptura.

Izložba se organizira u suradnji MUO-a i Narodne galerije iz Ljubljane, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Narodne galerije Andrej Smrekar, autor teksta u katalogu izložbe, predstavio je Makucovo stvaralaštvo rekavši da je njegov opus spoj intimne modernističke struje kojoj je autor dodao osebujnu ikonografiju.

Individualnim izrazom i trajnom kvalitetom Makuc zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj slovenskoj likovnoj sceni, rekao je Smrekar, naglasivši njegov sjajan osjećaj za taktilne vrijednosti materijala i teksturu koji je izrazio kroz grafčki medij, a zatim prenio i proširio na slikarstvo i plastiku.

Makucov zreli izražaj, napominje Smrekar, potječe od osebujnog doživljaja krajolika, tradicije i slikarske tehnike, što je u intelektualnom diskursu sredinom dvadesetog stoljeća u Sloveniji osmislilo njegov osobni identitet.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara