Malarija ubije dnevno 3.000 afričke djece

NAPOMINJUĆI da zbog malarije dnevno u Africi umre više od 3.000 djece, dvije vodeće agencije Ujedinjenih naroda pozvale su u petak međunarodnu zajednicu da hitno poveća fondove kako bi se osigurao novi učinkoviti način liječenja.

"Malarija ubije jedno afričko dijete svakih 30 sekundi i ostaje jedna od najvažnijih prijetnji zdravlju trudnica i njihovih novorođenčadi", rekla je Carol Bellamy, izvršna direktorica UN-ovog dječjeg fonda (UNICEF), koji je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom napravio izvješće o Afričkoj malariji.

"Imamo znanje i mogućnosti da postignemo svoj cilj smanjenja malarije u svijetu na polovicu do 2010., ali trebamo mnogo veća ulaganja i političko zalaganje", rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću, koje je službeno predstavio kenijski predsjednik Mwai Kibaki u Nairobiju obilježavajući Afrički dan malarije, procjenjuje se da je 20 posto svjetskog stanovništva, većinom iz nasiromašnijih zemalja, u opasnosti da dobije malariju, koja uzrokuje 300 milijuna slučajeva bolesti i od koje umire najmanje milijun ljudi svake godine. Devedest posto svih smrtnih slučajeva događaju se južno od Sahare, većinom među djecom ispod pet godina starosti.

Direktorica WHO-a Gro Harlem Brundtland kazala je da je Inicijativa za suzbijanje malarije, pokrenuta 1998. s ciljem prepolavljanja malarije u svijetu do 2010., dovela do značajnog napretka, ali da treba još pojačati borbu protiv te bolesti koja koči napredak afričkih zemalja.

"Malarija nastavlja pojačavati svoj zahvat u Africi", rekla je ona. "Jačanjem napora, možemo preokrenuti taj trend".

Izvješće kaže da novi učinkoviti lijekovi protiv malarije nisu još dostupni većini onih koji ih trebaju, a samo mali broj djece koja su u opasnosti zaštićena su visokoučinkovitim mrežama koje su obrađene insekticidima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara