mandićevo otvoreno pismo senatu splitskoga sveučilišta

Vladina Uredba o pripajanju Veleučilišta u Splitu splitskome Sveučilištu donesena je bez rasprave sa studentima i senatima Veleučilišta i Sveučilišta u Splitu, ističe u otvorenome pismu Senatu splitskoga Sveučilišta prorektor bivšega Veleučilišta Ivica Mandić.

Mandić u pismu, koji je danas dostavio Hini, upozorava na članak Uredbe po kojemu će "Senat splitskoga Sveučilišta donijeti u roku od deset dana od stupanja na snagu Uredbe, odluku o osnivanju odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu".

Uredbom hrvatske Vlada od 23. listopada, koja je stupila na snagu objavom u "Narodnim novinama", 24. listopada, studiji bivšega splitskog Veleučilišta postaju stručnim studijima splitskoga Sveučilišta.

Mandić pita na temelju čega Vlada tvrdi da će Senat izglasati takovu odluku te postoji li prethodni (tajni) dogovor i s kime, te što će se dogoditi ako članovi Senata ne izglasaju takovu odluku dvotrećinskom većinom kako to propisuje novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom školstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se pitanja nameću svima, a posebice članovima Senata, koji su, kako navodi, u okviru sveučilišne autonomije "dobili tako preciznu zapovijed i rok za njezino obavljanje".

Napominjući kako danas živimo u demokratskome vremenu stvarne sveučilišne autonomije, kada u Senatu sjede demokratski osviješteni ljudi, Mandić podsjeća na jedan događaj iz nedemokratskoga razdoblja, kada je baš Sveučilište u Splitu "dobilo i obavilo prljavu političku zapovijed" dodijelivši počasni doktorat admiralu bivše JRM i sekretaru saveznoga sekretarijata za narodnu obranu Branku Mamuli.

Mandić podsjeća kako je osobno bio jedan od rijetkih koji su glasovali protiv te "sramotne odluke", a većina je "pognula glavu i podignula ruku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara