Maoisti na nogometnoj utakmici ubili člana indijskog parlamenta

Maoisti na nogometnoj utakmici ubili člana indijskog parlamenta

INDIJSKA federalna država Jharkhand je danas postala poprištem štrajkova i prosvjeda članova stranke Jharkand Mukti Morcha (JMM), čijeg su zastupnika u federalnom parlamentu ubili maoistički gerilci.

Atentat se dogodio u nedjelju navečer u blizini Kishanpura, 160 km istočno od Ranchija, glavnog grada države. Tamo se povodom hinduističkog festivala Holi održavala nogometna utakmica, a među gledateljima se našao i zastupnik Sunil Mahato.

Iznenada su, prema riječima svjedoka, neke od ženskih članica nogometnog tima oduzele oružje Mahatovim tjelohraniteljima te otvorile vatru. Tada su ubijeni Mahato i njegovi tjelohranitelji, a lokalni dužnosnik JMM-a je preminuo na putu u bolnicu. Prema izjavama svjedoka napadači su sve vrijeme klicali maoističke parole.

Madhu Kodha, premijer države Jharkand, je rekao kako je napad najvjerojatnije poduzet u znak odmazde protiv vladine ofenzive kojom se nastojalo likvidirati gerilska uporišta u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maoističke gerilske skupine u zabačenim i siromašnim područjima Indije operiraju već tri desetljeća, u posljednje vrijeme su pojačale aktivnosti, nadahnute uspjehom svojih ideoloških istomišljenika u Nepalu.

JMM, stranka ubijenog zastupnika, je inače saveznik vladajuće Kongresne stranke u Indiji.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara