Margetić i politički istomišljenici najavili kaznene prijave protiv Mesića, Sanadera i Šeksa

U JUČER proglašenoj i javno obznanjenoj Deklaraciji za lustraciju, kojom se između ostalog traži hitno donošenje Zakona o lustraciji i Antioligarhijskog zakona, grupa hrvatskih građana - autora deklaracije, najavila je podnošenje kaznenih prijava protiv predsjednika Mesića, premijera Sanadera i predsjednika Sabora Šeksa.

"Ukoliko Vlada RH ne objelodani dokumentaciju koju zahtijevamo u roku od 6 mjeseci, na temelju naših istraga i akcija započeti ćemo sa objelodanjivanjem dokumentacije do koje dođemo preko naših izvora. Jednako tako podnijeti ćemo kaznene prijave protiv premijera, predsjednika RH i predsjednika Hrvatskog sabora zbog pomaganja u izvršenju i prikrivanja kaznenih djela i tražiti od Državnog odvjetništva hitno procesuiranje zločina komunizma." - navodi se u tekstu.

Deklaracije su između ostalih potpisali novinar Domagoj Margetić, predsjednik nevladine udruge Istina dr. Milan Ribičić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Zvonimir Trusić, umirovljeni general HV-a Željko Glasnović te još deset hrvatskih građana i iseljenika

Osim proglašenja deklaracije, potpisana skupina je osnovala Komisiju za lustraciju i osudu komunističkih zločina u Hrvatskoj koja za cilj ima stvaranje "građanskog pritiska" poradi provođenja mjera koje se traže u deklaraciji.

Potpisnici u deklaraciji tvrde da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić "već godinama u svojim ladicama skriva dokumente i dokaze o komunističkim zločinima" koje "u dogovoru s vlastima odbija procesuirati". Zbog toga od Bajića traže da odmah podnese ostavku.

Tvorci deklaracije navode i da je predsjednik Mesić bio "aktivni suradnik UDB-e i SDB-a, te da je kao agent komunističkih obavještajnih služba sudjelovao u progonu politički nepodobnih hrvatskih građana".

"Zato danas Ured predsjednika Republike služi kao glavni lobistički centar protiv lustracije i razotkrivanja istine o komunističkom totalitarizmu u Hrvatskoj." - navode autori koji prozivaju hrvatski Sabor, Vladu i državne institucije za "očito i namjerno prikrivanje istine" sa ciljem onemogućavanja procesa lustracije u Hrvatskoj.

Potpisnici deklaracije najavili su da će za 6 mjeseci javno obznaniti sve kompromitirajuće podatke o političkim dužnosnicima do kojih dođu vlastitim putem, te su pozvali hrvatske građane da svojim potpisom podrže deklaraciju.

>>> Hrvatska deklaracija za lustraciju

I.K.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara