Marić: Imamo kreditni rejting dvije stepenice ispod investicijskog i to podrazumijeva rizik

Marić: Imamo kreditni rejting dvije stepenice ispod investicijskog i to podrazumijeva rizik

Screenshot: HRT

GOVOREĆI o odgođenom izdanju euroobveznica ministar financija Zdravko Marić izjavio je u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" da investitori očekuju oporavak makroekonomskog fundamenta i više investicijskih aktivnosti.

"Hrvatska ima kreditni rejting koji je dvije stepenice ispod investicijskog i to podrazumijeva određenu razinu rizika", kazao je Marić.

Istaknuo je kako ga raduje jači oporavak osobne i investicijske aktivnosti te da se to vidjelo u prvom kvartalu ove godine.

"Investitore zanima sadašnjost, ali i budućnost i mi smo tu bili veoma transparentni", rekao je Marić i napomenuo da je Hrvatska dala iscrpno objašnjenje svih aktivnosti i mjera koje planiramo napraviti na polju strukturnih reformi koje je EK pozdravio

Smatra da imamo dobre i jake argumente kojima se može utjecati na agencije kako bi popravile kreditni rejting RH.

Boris Lalovac, bivši ministar financija, kazao je u emisiji da je on više puta dao javnu potporu ministru financija Mariću jer zna da mu nije lako.

"Ne može on sve pokrpati što mu nažalost njegove kolege odmognu na drugoj poziciji. U takvoj sam se situaciji sam i ja nekad nalazio. Ministarstvo financija nekako je onaj zadnji branik i uvjerava brojne analitičare da idemo u dobrom smjeru", kazao je Lalovac.

Lalovac je posebno istaknuo da je prvi put u Hrvatskoj situacija da imamo pozitivne makroekonomske pokazatelje, nastavak fiskalne konsolidacije, pozitivni gospodarski rast i planove za privatizaciju.

"Znači to je sve što investitori žele čuti i onda se, nažalost, dogodi preneozbiljna situacija pojedinih političara koji apsolutno ne razumiju stanje u kojem se nalaze te izazovu takvu političku nestabilnost. A to sve gledaju i investitori i bili su vjerojatno šokirani, kao i hrvatska javnost, što se to događa", ocijenio je, među ostalim, Lalovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara