Marihuana dugoročno šteti mozgu

UŽIVAOCI marihuane imaju brži protok krvi kroz mozak, čak i mjesec dana nakon pušenja, objavili su američki znanstvenici.

To otkriće upućuje da su im se krvne žile suzile, kao što se događa kod osoba s visokim krvnim tlakom i demencijom, a pomaže i da se shvati zašto redoviti uživaoci marihuane lošije rješavaju testove memorije, tvrde istraživači s Nacionalnoga instituta za proučavanje zloupotrebe droga u Baltimoreu.

Ronald Herning i Jean Lud Cadet ispitali su 54 pušača marihuane koji puše od dva do 350 džointa na tjedan, a usporedo s njima i 18 nepušača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopplerovim su ultrazvukom mjerili protok krvi kroz mozak na početku studije i mjesec dana poslije, nakon što su svi sudionici pristali četiri mjeseca apstinirati.

Pušači su imali brži protok krvi i na početku istraživanja i nakon mjesec dana apstinencije, objavili su Herning i Cadet u časopisu Neurology.

Imali su također viši index pulsacije (PI) kojom se mjeri količina otpora protoku krvi kroz žile. Viši PI povezan je sa suženjem krvnih žila i karakterističan je za osobe s visokim tlakom i dijabetesom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara