Marija Bistrica: Susret slovenskih i hrvatskih vjernika

U SKLOPU priprema za obilježavanje Srednjoeuropskoga katoličkog dana danas su se u hrvatskom Nacionalnom svetištu Mariji Bistrici okupili hodočasnici iz Slovenije i Hrvatske, predvođeni ljubljanskim nadbiskupom Francom Rodeom i zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem.

Misnom slavlju na prostoru crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca prethodio je uvodni duhovni program pod geslom: "Bog daj srečo, sosed - Dobro mi došel, prijatel", u kojemu su pred oko 7.000 vjernika sudjelovala dva pjevačka zbora iz Slovenije i Hrvatske te Limena glazba "Loče pri Dobovi".

Pozdravljajući slovenske vjernike, biskupe i svećenike, Bozanić je istaknuo da su se hodočasnici okupili kao članovi zajedničke Katoličke crkve koja je duboko oblikovala identitet i slovenskog i hrvatskog naroda.

"Molimo svjetlo Duha Svetoga za odgovorne u našim državama, kako bi uvijek građane i vjernike naših dvaju naroda, koje povezuje zemljovidna blizina, srodna povijesna sudbina te zajednička kulturna i katolička baština, poticali na suradnju i uzajamno uvažavanje", rekao je Bozanić.

Euharistijskom slavlju predsjedao je nadbiskup Rode koji je u propovijedi podsjetio da su Slovenci otprije rado dolazili u svetište Majke Božje u Mariji Bistrici, gdje su se zajedno s hrvatskim vjernicima molili za oprost grijeha i ispovijedali svoje probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni je cilj današnjega susreta u Mariji Bistrici zbližavanje i produbljivanje prijateljstva među narodima. "Kada vidim toliko okupljenih slovenskih i hrvatskih hodočasnika, kažem si: Hvala ti, Bože, da na stvarnost ne utječu politika i njezine makinacije...", kazao je Rode.

Zajedničkom euharistijskom slavlju bio je nazočan potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić koji je novinarima izjavio da susret slovenskih i hrvatskih katolika pokazuje kako treba rješavati probleme između dviju država.

"Drago mi je da se dogodio taj susret, u svjetlu stalnih ratova notama i priopćenjima jedne i druge vlade, jer on pokazuje da probleme treba rješavati susretima, a ne notama. A ti problemi motivirani su još uvijek političkim, a ne sadržajnim razlozima", rekao je Granić.

Dodao je kako je uvjeren da se isključivost na političkom planu može prevladati, ali da pritom ne smije biti jednostranih stajališta i poteza, kao što je to često bilo slučaj u proteklih 13 godina.

Današnje hodočašće priprema je za Srednjoeuropski katolički dan osam naroda, koji će se 22. svibnja 2004. održati u austrijskom Mariazellu.

Geslo hodočašća "Krist, nada Europe" izražava stajalište Katoličke crkve da se Europa ne može graditi samo na gospodarskim temeljima, već se mora ponovno odlučiti za vrijednost koju Crkva smatra ishodištem i temeljem europskoga identiteta, a to je vjera u Boga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara