Mario Milićević Baja: Nisam u bijegu

MARIO MILIĆEVIĆ BAJA, za kojeg u članku Nezavisnih novina stoji da je u bijegu i da je kontaktirao "neimenovani izvor iz federalne policije BIH", rekavši da je spreman svjedočiti u slučaju ubojstva Joze Leutara, MUP-a FBIH 1999. g. U Sarajevu, javio nam se nakon što smo prenijeli tu vijest i demantirao neke tvrdnje.

"Ne znam otkud Nezavisnim Novinama i gospodinu Čubri (novinaru koji potpisuje članak)
takve informacije jer ja nisam nikada kontaktirao ni federalnu policiju ni Nezavisne Novine", kaže Milićević u svom pismu, i dodaje da je "spreman svjedočiti u ponovljenom suđenju u slučaju Leutar"

"Istina je da sam tijekom suđenja koje je dugo trajalo cijelo vrijeme posjedovao informacije
koje bi zasigurno dovele do počinitelja ovog monstruoznog političkog zločina, ali izgleda da
nikom nije bilo stalo da se to razotkrije već samo da se netko optuži a netko usput bogato
naplati. Istina je da sam tijekom suđenja, točnije 9.10 2002. razgovarao sa gospodinom Souren Seraydarianom, izaslanikom gospodina Kleina, a na njegovo inzistiranje, što dokazuje da su znali gdje se ja nalazim, a to znači da nisam bio u bijegu. Razgovarali smo, ali bez velikih rezultata za rješenje slučaja Leutar, jer ja nisam pristao ni na kakve kompromise već samo istinu. Istina je da sam dao i intervju tjedniku Slobodna Bosna koji je kumovao takozvanom razotkrivanju i lažno optuživanju ljudi oko ovog zločina. Tada sam u tom intervjuu pozvao Antu Jelavića, Stanka Soptu zvanog Baja i Željka Šiljega da ne šute.", kaže Milićević.

Demantira objavljenu tvrdnju da je "tijekom cijelog postupka bio nedostupan istražnim organima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi relevantni organi uključujući i policiju, hrvatske, i strane obavještajne agencije, dobro znaju gdje sam ja i kako me mogu naći. Istina je da za mnom postoji tjeralica, ali nije istina da sam ja u nekakvom bijegu, ni da me se ne može naći, jer su me, uostalom, puno puta našli razni obavještajci s kojima sam razgovarao. Niti se skrivam, niti išta krijem, a cijeli slučaj Leutar je u mojim rukama" - dodaje.

"Ja sam svoju obranu u slučaju Leutar planirao i pripremao sam, ali i samostalno financirao, a ne iz institucionalnih izvora kao što je omogućeno drugim optuženicima, te odgovorno tvrdim da nikada nisam pripadao nikakvim političkim strukturama, ni desnim ni lijevim. Mogu tek sad potvrditi da moji razgovori sa A. Jelavićem, bivšim predsjednikom HDZ BiH i Radom Bošnjakom, bivšim tajnikom HDZ BiH, jesu vođeni, između ostalog i o slučaju Leutar. Ja sam u slučaju Leutar pravomoćno oslobođen ali meni i mojoj obitelji je nanesena ogromna
građanska, duševna i financijska šteta pa stoga želim da pravi počinioci, ma tko oni bili i
kome pripadali, budu otkriveni a moje svjedočenje bi moglo pomoći. Želim sa sebe skinuti etiketu terorista koja mi se već godinama nameće, a namjeravam podnijeti i neke tužbe. Također mislim da bi obitelji Leutar trebao biti prioritet saznati istinu, a ne zadovoljiti se nekim drugim stvarima kojima su se zadovoljili, kako oni, tako i drugi sudionici tog slučaja. Ja sam hrvatski državljanin koji priznaje hrvatske zakone i nisam, ponavljam, ni u kakvom bijegu. Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i u ratu u Bosni i 4 puta sam ranjavan." - zaključuje Milićević u svom pismu u kojem stoji i kako je Policijska uprava u Cavtatu cijelo vrijeme znala gdje je i tko je, budući da je tamo iznajmio kuću, u kojoj je živio zajedno sa ženom, koja je trenutno ozbiljno bolesna i na liječenju.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara