MARKERI KOJI OTKRIVAJU RIZIK OD POBAČAJA

Jednostavan krvni test uskoro bi mogao trudnicama pomoći da na vrijeme procjene rizik od pobačaja, objavili su australski znanstvenici u stručnom časopisu Lancet. L

Oni su uspjeli dokazati da nekoliko tjedana prije pobačaja žene u krvi imaju znatno manju koncentraciju bjelančevine MIC1.

Oko 10 do 15 posto trudnoća završava tzv. spontanim pobačajem, a da kod tih žena prethodno ne nastupe bolovi ili neki drugi upozoravajući signali.

Izvor opasnosti pri tome čini se da je majčin imunološki sustav: poremećaji u tom sustavu mogli bi, po tvrdnjama znanstvenika, voditi do odbijanja embrija, te tako pokrenuti spontani pobačaj.

Donedavno liječnici nisu imali mogućnost procjene rizika od takvog spontanog pobačaja već na samom početku trudnoće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da će otkriće Stephena Tonga sa Sveučilišta u Sydneyu pomoći skorom razvoju takve dijagnostičke metode.

Znanstvenici su analizirali krv 300 trudnica u prvom tromjesečju trudnoće, od kojih je trećina kasnije doživjela spontani pobačaj. U krvi baš te grupe znanstvenici su utvrdili znatno smanjene vrijednosti koncentracije proteina MIC1. Te malene vrijednosti nisu ovisile o tome je li do pobačaja došlo nekoliko tjedana poslije ili ubrzo po uzimanju krvnih proba.

Rezultati ispitivanja potvrdili su teoriju da je poremećaj u imunološkom sustavu uzrok brojnih spontanih pobačaja, a MIC1 ima bitnu ulogu u regulaciji imunološke reakcije. Ipak dosad je bilo nejasno je li smanjena koncentracija MIC1 posljedica ili uzrok imunološkog poremećaja.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara