Marović: Crnoj Gori vratiti odvezeno naoružanje

PREDSJEDNIK državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović naložio je u srijedu vojnim vlastima da se Crnoj Gori vrati naoružanje i tehnika koja je mjesecima odvožena u Srbiju i tamo skladištena istaknuvši da se premještanje vojne opreme i sredstava s jednog na drugi teritorij država članica ne može obavljati bez odluke Vrhovnog vijeća odbrane.

Mediji u Crnoj Gori su posljednjih dana u više navrata upozoravali kako vojne vlasti povlače naoružanje i ratnu tehniku iz Crne Gore "po već dobro poznatom scenariju od prije desetak godine prilikom raspada nekadašnje federativne države".

Marović je, kako stoji u priopćenju iz njegova kabineta, naložio istragu kojom bi trebao ustanoviti "na osnovu koje odluke je Glavni stožer Vojske SCG sačinio izvještaj o rasformiranju postrojbi i povlačenju viška sredstava iz upotrebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni stožer je odgovorio kako je "dio sredstava i ratne tehnike povučen sa teritorije Crne Gore radi skladištenja, a manji dio zbog remonta".

General Blagoje Grahovac, savjetnik za vojna pitanja predsjednika crnogorskog parlamenta, nazvao je u srijedu zahtjev predsjednika Marovića vojnom vrhu da Crnoj Gori vrati naoružanje koje je prebačeno u Srbiju "zakašnjelim i politički motiviranim".

Grahovac tvrdi kako je "količina pokretne imovine koja je premještena iz Crne Gore, daleko veća od one koja je do sada spominjana u medijima".

"Crnogorski organi dužni su, sukladno preciznoj evidenciji šta je bilo na teritoriji Crne Gore na dan potpisivanja Povelje, utvrditi vrijednost imovine i to treba biti predmet sukcesijskog razgovora u idućem razdoblju", precizirao je Grahovac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara