Maškarinova odvjetnica: Ako u Hrvatskoj za sve vrijede europske cijene, zašto one ne bi vrijedile za noge i ljudski život

ODVJETNICA Miroslava Maškarina, mladića koji je pogreškom liječnika ostao bez noge, komentirala je odbijenicu Županijskog državnog odvjetništva za nagodbom, kazavši kako smatra da iznos od 13 milijuna kuna nije pretjeran želi li se Hrvatska i po tom pitanju približiti Europskoj uniji.

Naime, gostujući u Temi dana Nove TV Ingrid Barić kazala je kako vjeruje da će taj iznos dobiti.

"Apsolutno vjerujem da ćemo dobiti taj iznos. Zakon je novi, Hrvatska pristupa Europskoj uniji, sve u Hrvatskoj ima europske cijene, od automobila, kvadratnog metra stana pa prema tome zašto bi samo noge i ljudski život u Hrvatskoj vrijedili kao nekada davno. To moramo svi zaboraviti. Moramo biti dio Europe ako želimo u nju" - rekla je Barić.

Maškarinova odvjetnica kazala je i kako su oni očekivali ovakvu odluku Suda, jer je proteklih dana takav rasplet bio jako vidljiv.

"Kad smo se mi uključivali u kazneni progon, osnovni cilj bio je utvrđivanje istine. S obzirom da je Ministarstvo stavilo u prvi plan osudu liječnika, mi ćemo se adekvatno tome ponašati. Idući tjedan idemo u proširenje kaznene prijave i aktivnije ćemo od sada raditi na tome da, ako već mora, dođe do osude liječnika" - pojasnila je Barić.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo odbilo je nagodbu Miroslava Maškarina, koji je nakon operacije slijepoga crijeva u riječkom KBC-u ostao bez noge, zbog nedovršenog kaznenog postupka protiv dvoje liječnika. U priopćenju koje je stiglo u ured riječke odvjetnice stoji da u ovom trenutku nije moguće pristupiti izvansudskoj nagodbi između oštećenog i Ministarstva zdravstva. U obrazloženju županijsko Državno odvjetništvo navodi da odštetni prijedlog ne može biti prihvaćen jer istraga protiv dvojice liječnika još traje.

Što je još žalosnije, na samom početku obrazloženja Miroslavu Maškarinu izražava se žaljenje i sućut za tragičan događaj od 9. srpnja. No, točan datum operacije je 10. srpnja, pa ispada da tijela koja se bave slučajem ne znaju niti tu bitnu činjenicu.

Ingrid Barić kazala je i kako su, prema njenom mišljenju, šanse za nagodbu minimalne, te da do nje neće niti doći, stoga će dati sve od sebe da dođe do osude liječnika.

Odšteta je zatražena zbog trajno narušene radne sposobnosti 20-godišnjeg Miroslava Maškarina i invalidnosti uzrokovane komplikacijom pri operaciji vađenja slijepog crijeva laparoskopskom metodom 10. srpnja pri čemu mu je probijena aorta.

Riječko ODO tereti dvojicu hrvatskih državljanina, 62-godišnjaka i 46-godišnjaka, zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi i kaznenog djela samovoljnog liječenja.

A.H.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara