Match Telecomu i Croatia Mobileu prijeti diskvalifikacija, dobra samo ponuda Tele2?

Match Telecomu i Croatia Mobileu prijeti diskvalifikacija, dobra samo ponuda Tele2?

MATCH TELECOM i Croatia Mobile bit će diskvalificirani iz natječaja za 3. GSM operatera jer njihova jamstva za plaćanje koncesije nisu valjana, a neophodna su da bi se ponuda ocijenila i prihvatila. Čini se kako će Agencija za telekomunikacije i na ovom natječaju imati samo jednu ponudu, opet švedskog operatera Tele2.

Prema dokumentima koje posjeduje Jutarnji list oba ponuđača imaju uvjetovano bankovno jamstvo. Tvrtka Weston Capital iz Washingtona Croatia Mobileu Mislava Šutala poslala je uvjetovano pismo o mogućnosti davanja garancije. Match Telecomu uvjetovano pismo pristiglo je iz talijanske Banca di Roma, u kojem stoji da će izdati jamstvo ako Francuzi dobiju koncesiju.

Budući da u natječajnoj dokumentaciji decidirano stoji da podnositelj mora imati pravovaljanu bankovnu garanciju na 172 milijuna kuna, dva operatera trebala bi ispasti iz natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za telekomunikacije je navodno na nekoliko adresa provjerila bankarske garancije Match Telecoma i Croatia Mobilea, i one su se pokazale kao nevaljane. Vijeće ponude nije odbacilo jer je  izloženo snažnom pritisku. Od njega se navodno traži ne samo da prihvati sporne dokumente, već i da Match Telecom bude izabran za novog mobilnog operatera.

Borislavu Škegri iz Quaestus fonda koji zastupa Tele2 poznato je da konkurencija nema valjana jamstva. Čudi ga što unatoč svemu neki visoki dužnosnici iz Vlade inzistiraju da se koncesija dodjeli nepostojećem koncesionaru kao što je Match Telecom.

Ponude operatera koji se natječu za treću GSM mrežu otvorene su 3. prosinca, a odluku bi Vijeće trebalo donijeti 22. prosinca. Zbog političkog pritiska Vijeće, koje o svemu šuti, moglo bi prolongirati datum objave novog mobilnog operatera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara