Match traži poništenje natječaja za 3. mobilnu mrežu

MATCH TELEKOM, Alcatel, INA-a, HEP i Končar u današnjem prioćenju odluku Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije nazvali su nezakonitom, jer je, kako tvrde, donosena pod prisilom, pritiskom i drugim nedopuštenim radnjama.

Tvrde da je Vijeće pod pritiskom izvršenim kroz medije odbilo primijeniti postupovna pravila Zakona o telekomunikacijama i Zakona o upravnom postupku te da je ignoriralo nezakonite postupke koje je počinila tvrtka Tele2 u postupku natječaja.

Match Telecom podnio je Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka zahtjev za poništenjem odluke o trećem mobilnom operateru koju je donijelo Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije, jer smatra da je ta odluka nezakonita.

Odlukom Vijeća, od 22. prosinca, tvrtka Tele2 dobila je kombiniranu koncesiju druge i treće generacije mobilne telefonije. Ostale ponude za tu koncesiju, među kojima i Match Telecomova, nisu ni ušle u postupak ocjenjivanja jer je Vijeće utvrdilo da tvrtke nisu imale pravovaljano bankovno jamstvo na iznos cijene koncesije što je bio uvjet natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski operater upozorava kako Vijeće nije reagiralo na objavljivanje natječajne dokumentacije (kopije bankovnih jamstava op.a.) u medijuma, budući da se radi o dokumentima koji se smatraju poslovnom tajnom. Također zamjeraju jednom od direktora Tele2 koji je dao intervju, a u kome je govorio o natječaju u vrijeme dok je još bio otvoren.

Predstavnici Croatia Mobilea prošli tjedan su najavili podnošenje zahtijeva za poništenje natječaja, no u Ministarstvu njihov zahtjev do danasnisu primili. 

Ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta je krajem prošloga tjedna najavio da će upravni nadzor nad radom Agencije i odlukama njenog Vijeća provesti što je prije moguće, nakon što zaprime zahtjev. Prema njegovim riječima, u nadzor bi se trebali uključiti i djelatnici Ministarstva financija.

Kalmeta je rekao da bi nadzor  mogao završiti različito - potvrdom ispravnosti odluke Vijeća ili poništenjem koncesije i natječaja ako se utvrde nepravilnosti i kršenje Zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara