Mate Granić o iračkoj krizi, nuklearki Krško...

PREDSJEDNIK Demokratskog centra (DC) Mate Granić održao je danas u Dubrovniku konferenciju za novinare na kojoj je komentirao iračku krizu, stanje u vezi s Nuklearnom elektranom "Krško", te ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

DC se protivi bilo kakvoj intervenciji u Iraku bez dopuštenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je Granić. Naglasivši da DC potpuno razumije opasnost od međunarodnog terorizma i osjetljivost SAD-a na međunarodni terorizam, Granić je rekao kako Hrvatska iz principijelnih razloga ne smije sudjelovati u tome bez nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja je znatno opasnija za svjetsku sigurnost jer je riječ o najtvrđemu totalitarnom komunističkom režimu koji grubo krši ljudska prava svojih građana i ima nuklearno oružje i dalekometne rakete, kazao je Granić.

Komentirao je i odluku Hrvatskoga sabora da ne poništi ugovor sa Slovenijom o Nuklearnoj elektrani, donesenu uz zaključak da slovenski zakon o ratifikaciji, koji sadržava obveze u vezi sa skladištenjem nuklearnog otpada, ne obvezuje Hrvatsku.

Zaključci Hrvatskoga sabora ne obvezuju Sloveniju ni na što, rekao je Granić, te ustvrdio da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila sve diplomatske bitke sa Slovenijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je izgubila zadnju šansu da poništi ili barem pokuša poništiti štetni ugovor sa Slovenijom o Nuklearnoj elektrani Krško", ocijenio je Granić.

Ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića je pokušaj da se zaustave demokratske promjene u Srbiji, ocijenio je Granić i dodao da iz toga pouku trebaju izvući i Hrvatska i Europska unija.

Hrvatska vlast mora biti mnogo odlučnija i organiziranija u borbi protiv organiziranog kriminala, a Europska unija mora uvidjeti da se problemi Hrvatske razlikuju od onih u Srbiji, ali i u drugim zemljama obuhvaćenim procesom pridruživanja, rekao je Granić.

(Hina) kc jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara