Mate Laušić bez komentara o ispitivanju haških istražitelja

UMIRVOLJENI general Mate Laušić, bivši načelnik Vojne policije HV-a, u četvrtak navečer završio je prvi dan razgovora s haškim istražiteljima u zagrebačkom Uredu Haškog suda (ICTY), odbijajući dati izjavu okupljenim novinarima.

"Bez komentara", glasio je njegov odgovor na pitanja o tijeku devetosatnog ispitivanja, o svojstvu u kojem je ispitivan, te o sutrašnjem nastavku razgovora, koji je ranije najavljen.

Ispitivanje generala Laušića, trajalo je od 9 sati ujutro do 18 sati poslijepodne, a pred uredom ICTY-a u Selskoj ulici više je sati provelo desetak novinara i nekoliko televizijskih ekipa.

Od najave u tisku da je Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo razgovor s dugogodišnjim zapovjednikom Vojne policije HV-a, oko Laušića vlada pravi "silenzio stampa", pa se ni u Ministarstvu pravosuđa, a ni u odvjetničkom uredu koji ga zastupa, nije mogla dobiti potvrda je li Laušić pozvan na razgovor kao osumnjičeni ili kao svjedok, kao ni odgovori na druga pitanja.

Na jednako odbijanje naišao je i pokušaj da se u četvrtak navečer, nakon prvog dana ispitivanja, dobiju relevantne informacije o statusu ispitanika i predmetu interesa istražitelja.

"Takav je dogovor", kazala je za Hinu Laušićeva odvjetnica Jadranka Sloković odgovarajući na upit da li umirovljeni general sam inzistira na takvoj zatvorenosti prema medijima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Sloković, koja danas nije bila na ispitivanju uz Laušića, jedino je željela potvrditi da će se razgovor s haškim istražiteljima nastaviti i u petak.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em, kazao je da on ne može ništa reći ako sam general Laušić ne želi davati izjave.

Komentirajući medijske najave da će nakon Laušića u petak biti saslušan Zdravko Janić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a, Muljačić je kazao kako je to "apsolutno netočna informacija".

"Čuo sam se s Janićem i rekao mu da nikakav poziv nije došao za njega", rekao je pomoćnik ministrice pravosuđa.

Ranije je izviješteno da su predmet interesa istražitelja ICTY-a akcije Medački džep iz 1993., te Bljesak i Oluja iz 1995. godine. Mate Laušić (55) bio je zapovjednik Vojne policije od 1991. do 2000. godine.

Na današnji razgovor s haškim istražiteljima Laušić je, kako se neslužbeno saznaje, donio dokumentaciju vezanu uz kazneni progon koji je Vojna policija, tamo gdje je bila nadležna, poduzela prema navodnim počiniteljima kaznenih djela tijekom i nakon tih akcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara