Matica umirovljenika protiv povećanja odvjetničkih tarifa

MATICA umirovljenika Hrvatske (MUH) pridružila se danas javnim prosvjedima zbog povećanja odvjetničke tarife sa 40 na 500 kuna, jer će odvjetničke usluge od sada moći plaćati samo najbogatiji dok se zaboravlja na oko dva milijuna ljudi umirovljenika, nezaposlenih te radnika s malim ili nikakvim primanjima, koji tako visoke tarife ne mogu platiti.

Predsjednik MUH-a Vladimir Lokmer založio se na konferenciji za novinare da odvjetničke tarife, umjesto Odvjetničke komore, određuju Vlada ili Hrvatski sabor prema materijalnim mogućnostima stanovništva.

Umirovljenici su danas zatražili ponovno uvođenje službi pravne pomoći u gradovima i većim općinama, gdje bi pravnici građanima sat ili dva dnevno davali besplatne pravne savjete. Ista služba trebala bi djelovati i pri općinskim sudovima čime bi se, smatra MUH, posredno utjecalo na smanjenje broja sporova na sudu.

Lokmer je najavio da će izvršni odbor MUH-a u četvrtak razmotriti prijedlog zakona o povratu duga umirovljenicima koji bi im danas trebao biti dostavljen iz Vlade. Ne želeći ulaziti u detalje, Lokmer je rekao kako će na temelju odluke Ustavnog suda umirovljenici dobiti razliku duga, koji će za svakoga biti pojedinačno izračunat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu najava o donošenju novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Lokmer je ponovio zahtjev da se dobna granica za utvrđivanje sposobnosti za upravljanje vozilom pomakne sa 65 na 80 godina, kako je to bilo uneseno u zakonski prijedlog koji je izradila prošla vlast.

MUH podržava svih tridesetak mjera koje radi stabiliziranja financijske situacije u zdravstvu poduzima Ministarstvo zdravstva, jer će se tako spriječiti moguće rigoroznije mjere.

"S prosječnom mirovinom od 1.700 kuna umirovljenici nisu u stanju izdvojiti ni lipe za dodatnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Stjepan Krajačić koji koordinira aktivnosti na području zdravstva iz sporazuma HSU-a i HDZ-a.

Podsjetio je da do kraja godine trebaju biti prihvaćene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim bi se svi stariji od 65 godina oslobodili plaćanja participacije u zdravstvu. To bi obuhvatilo 694.000 starijih osoba, među kojima je 42.000 starije od 85 godina a 1.455 starijih od 100 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara