Matične knjige vraćene u Hrvatsku

Danas vraćene matične knjige rođenih, vjenčanih, umrlih, knjige državljana, te registri svih matica odneseni 1995. godine iz tada okupiranih dijelova Hrvatske, u kompletnom su stanju, rekla je u ponedjeljak ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović, koja je te dokumente ranije tijekom dana preuzela od srbijanskog ministra pravosuđa Vladana Batića.

Kako je ustanovilo povjerenstvo koje je pregledalo vraćene knjige, u nekima od njih nalaze se čak i dokumenti na temelju kojih su izvršavani upisi u matice rođenih i umrlih, kazala je novinarima hrvatskih medija ministrica Antičević-Marinović u Veleposlanstvu RH u Beogradu.

Riječ je o čak 515 knjiga matica, koje su Hrvatskoj važne ne samo zbog lakšeg utvrđivanja osobnih stvari (statusa) građana, već su "i povijesno važne, jer svjedoče o životu određenih hrvatskih građana na određenom području Hrvatske", naglasila je ministrica pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vraćene knjige važne su i zbog kontrole, jer su se prošlih godina određene činjenice utvrđivale sudski, uz pomoć svjedoka, pa će se sad moći ustanoviti je li pritom bilo i nekih zloupotreba", kazala je Antičević-Marinović. Naglasila je da je dogovor o vraćanju knjiga postignut pri posjetu srbijanskog ministra Vladana Batića Hrvatskoj u lipnju ove godine, a da je sad - zahvaljujući velikoj mjeri i spremnosti na suradnju i angažmanu ministra Batića - to konačno i realizirano.

Vraćene matične knjige već su predane Veleposlanstvu RH u Beogradu, odakle će biti prevezene u Hrvatsku.

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara