Matične stanice mogu postati normalni spermiji

ZNANSTVENICI su vrlo blizu tomu da po prvi puta proizvedu spermije izvan tijela, objavio je "New Scientist".

To im je već uspjelo s ženskim spolnim stanicama koje su proizvedene iz mišjih embrija, pa znanstvenici ne vide razloga zašto im to ne bi uspjelo i s ljudskim matičnim stanicama.

Budu li tako proizvedena ljudska jajašca i spermiji normalni, posljedice za tehnologiju oplođivanja i regenerativnu medicinu bit će iznimne.

Jajašca nastaju i iz muških i iz ženskih matičnih stanica. Razlog tomu je što se embrionalne stanice sisavaca redovito pretvaraju u jajašca, osim ako im testisi ne signaliziraju da se pretvore u spermij.

To je i razlog zašto je iz matične stanice teže proizvesti spermij, nego jajašce. Pa ipak, tim znanstvenika predvođenih Toshiakiem Noceom sa Mitsubishi instituta u Tokyu u tome su možda već uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njima je pošlo za rukom da iz mišje matične stanice spontano dobiju različite vrste stanica i izdvoje one koje su se počele pretvarati u spermije.

One su se nakon određenog vremena prestale razvijati, no kada su ih znanstvenici ugradili u tkivo testisa, nakon tri mjeseca diobom su nastale stanice za koje se čini da su posve normalni spermiji.

Kritična faza istraživanja bit će oplodnja umjetnog jajašca s normalnim spermijem, ili uporaba umjetnog spermija za oplodnju normalnog jajašca.

Veliko je pitanje i hoće li se tako začeti embrio razviti u zdravog miša. Ako životinje budu normalne, uslijedit će proizvodnja umjetnih ljudskih jajašaca i spermija na taj način.

No, znanstvenici upozoravaju da će postupak biti puno teži s ljudskim stanicama. Ako uspije, otvaraju se neslućene mogućnosti, ponajviše u liječenju neplodnosti u muškaraca i žena. Budući da se muška matična stanica može pretvoriti i u spermij i jajašce, dva bi muškarca uz pomoć surogat majke mogla bi biti biološki roditelji djeteta, a dvoje od troje tako rođene djece bili bi dječaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara