Matični odbor dao zeleno svjetlo proračunu za 2005.

PRIJEDLOG državnog proračuna za 2005. koji će se ovaj tjedan naći pred Hrvatskim saborom, dobio je danas potporu matičnog Odbora za financije i državni proračun.

Rashodi središjeg državnog proračuna u iznosu od 90,9 milijardi kuna, prihodi u iznosu od 86,7 milijardi kuna, uz deficit opće države od 3,7 posto BDP-a, proračunski su okviri o kojima je na Odboru govorio ministar financija Ivan Šuker.

Ministar ističe da je proračun socijalan, ali i razvojan, da nema govora da će ulaganja u infrastrukturne projekte, prije svih cestogradnju, biti manja.

Oporbeni članovi Odbora s manje su optimizma gledali na predloženi proračun.

Mato Crkvenac (SDP) ističe da su uz precijenjene prihode, rashodi poprilično predizborni, u smislu da svi nešto dobiju i budu zadovoljni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predloženom proračunu suzdržan je bio Josip Sudec (HSU), koji izražava bojazan da 1,2 milijarde kuna više za mirovine neće biti dostatne za usklađivanje mirovina s rastom plaća.

Ministar Šuker mu je odgovrio da nema razloga za takve bojazni te da će po projekcijama njegova ministarstva i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ta sredstva biti dostatna.

Ministar Šuker izrazio je uvjerenje da će se proračunski prihodi popuniti smanjivanjem sive ekonomije.

"Sve te sive zone i crne rupe kroz koje prolaze prihodi proračuna nastojat ćemo smanjiti i tako povećati proračunske prihode", rekao je Šuker.

O glavnom financijskom dokumentu države Hrvatski će sabor raspravljati u četvrtak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara