mato arlović: najpovoljnije vrijeme za izbore su studeni ili prosinac

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i SDPa Mato Arlović danas je u Splitu, nakon razgovora s gradonačelnikom Slobodanom Berošom, održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako je vrlo važno da se izbori održe u vrijeme koje najviše odgovara Hrvatskoj, a to su studeni ili prosinac, te da nova Vlada nastavi istu politiku prema Europi kao sadašnja.

Hrvatska ne smije prokockati priliku da samostalno uđe u Europsku uniju jer joj se lako može dogoditi, upozorio je Arlović, da ponovno dospije u regionalni koncept.

Pod budnim smo okom Europe, koja nas sada rado gleda zbog postignutih uspjeha, "ali ako ne bude izgledno da će se takva politika nastaviti, vrlo je izgledno da nas ponovno 'stavi na led'". Zato se, ocijenio je Arlović, i nakon izbora mora nastaviti ista politika prema Europskoj uniji.

Po Arlovićevim riječima, izbori će se najvjerojatnije drugi put održati po sadašnjem, samo nešto modificiranom Zakonu. Najveći nedostatak tog zakona jest velik utjecaj stranaka na to tko će sjediti u Saboru i činjenica da su zastupnici slabo povezani sa svojim biračima, ocijenio je Arlović i dodao da će, među ostalim, dopunama Zakona birači pri glasovanju, osim određene liste, moći zaokružiti i ime osobe koju žele vidjeti u Saboru.

Izmijenit ćemo, najavio je Arlović, i neke detalje u svezi s nacionalnim manjinama, a novost je i da sada imamo nove manjine nastale zbog raspada Jugoslavije, koje bi zajedno trebale birati zastupnika. Ukinut će se 12. izborna jedinica za dijasporu kako se ona ne bi stavljala u geto, rekao je Arlović, dodajući da će se zastupnici iz dijaspore birati prema uspjehu stranačkih lista na kojima će biti. Tako će oni ubuduće imati odgovornost i prema biračima i prema stranci s čije su liste izabrani, rekao je Arlović.

Istaknuo je da će Sabor poduprijeti Split u kandidaturi za Svjetsko prvenstvo u atletici 2009. te da će se zastupnici SDP-a u Saboru zauzeti za izmjenu odredaba Pomorskog zakona koje se odnose na pomorsko dobro, a po kojima bi veću ovlast dobila lokalna vlast.

(Hina) em mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara