Matteo Renzi: Italija je pretrpjela bolan gubitak u Bangladešu

Matteo Renzi: Italija je pretrpjela bolan gubitak u Bangladešu

Foto: FAH

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi u subotu je najoštrije osudio napad koji se dogodio u petak navečer u Dhaki, u Bangladešu, u kojem je ubijeno 20 ljudi, među kojima su i Talijani.

Vojni dužnosnik u Bangladešu rekao je u subotu da je u napadu na restoran u Dhaki poginulo dvadeset talaca te da su svi bili stranci, uglavnom Talijani i Japanci.

Renzi je, govoreći o "bolnom gubitku", izbjegao potvrditi o kojem broju poginulih Talijana se radi, objašnjavajući da prvo treba obavijestiti obitelji, no izvor blizak ministarstvu vanjskih poslova tvrdi da je u trenutku napada u restoranu bilo 11 Talijana te da se samo jedan uspio spasiti.

"Cijelu smo noć pratili razvoj događaja nadajući se drugačijem ishodu", kazao je Renzi, osudivši još jednu u nizu "tragedija kao posljedica islamskog radikalizma koji diljem svijeta nastavlja prolijevati krv nevinih".

Prisjećajući se talijanskih žrtava terorističkih napada u Parizu i Tunisu, Renzo je kazao da "iako je između Tunisa i Bangladeša 8000 kilometara, trag krvi je isti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teroristi žele zaustaviti naš svakodnevni život. Zadaća nam je odgovoriti još snažnije, s potvrdom naših vrijednosti, vrijednostima slobode kojima smo predani i koje su snažnije od mržnje i terora", poručio je Renzi.

Većina talaca ubijena je hladnim oružjem, rekli su vojni dužnosnici, dodajući da je 13 talaca spašeno, među kojima jedan Japanac i dva državljana Šri Lanke. Šest napadača je ubijeno, a nije jasno jesu li među poginulima i dva policajca kao što je ranije javljeno.

Novo krvoproliće ISIS-a

Vojska je u subotu pokrenula operaciju "čišćenja" restorana nakon 12-osatne talačke krize koja je počela kada su u petak navečer naoružani napadači upali u restoran, popularan među strancima. Bangladeške vlasti vjeruju da među poginulima nisu svi stranci, nego da ima i lokalnog stanovništva.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina rekla je da je odlučna u iskorjenjivanju terorizma. "To je odvratan čin. Kakva vrsta muslimana su te osobe? Oni nemaju nikakvu vjeru", rekla je.

"Ljudi se moraju oduprijeti teroristima. Moja vlada odlučna je iskorijeniti terorizam u Bangladešu", naglasila je.

Bangladeš, uglavnom muslimanska zemlja sa 160 milijuna stanovnika, pogođen je nizom napada a u tri godine ubijeno je više od 50 osoba. Napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara