Mazowietzki za novu konferenciju o Daytonskom sporazumu

BIVŠI posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava na području nekadašnje Jugoslavije Tadeusz Mazowietzki kazao je u ponedjeljak kako bi na desetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini trebalo sazvati novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o mogućim preinakama tog dokumenta.

U izjavi danoj federalnoj novinskoj agenciji FENA tijekom boravka u Sarajevu, Mazowitzki je kazao kako je Daytonski sporazum bio važan za zaustavljanje rata, no da sada valja razmisliti o njegovu poboljšanju, vezujući to uz obljetnicu koja će se obilježiti 2005.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH ne može biti komadana. Njeno gospodarstvo se mora oporaviti kako bi se ona stabilizirala a mladima pružila perspektivu ostanka u zemlji", kazao je nekadašnji poljski premijer koji je od 1992. do 1995. godine osobno bi angažiran na zaustavljanju etničkih progona na području bivše Jugoslavije.

Mazowietcki je u Sarajevo doputovao na poziv gradskih vlasti koje su mu odlučile dodijeliti povelju počasnog građanina u znak priznanja za sve što je učinio na zaštiti ljudskih prava i okončanju rata u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara