Mazowietzki za novu konferenciju o Daytonskom sporazumu

BIVŠI posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava na području nekadašnje Jugoslavije Tadeusz Mazowietzki kazao je u ponedjeljak kako bi na desetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini trebalo sazvati novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o mogućim preinakama tog dokumenta.

U izjavi danoj federalnoj novinskoj agenciji FENA tijekom boravka u Sarajevu, Mazowitzki je kazao kako je Daytonski sporazum bio važan za zaustavljanje rata, no da sada valja razmisliti o njegovu poboljšanju, vezujući to uz obljetnicu koja će se obilježiti 2005.

"BiH ne može biti komadana. Njeno gospodarstvo se mora oporaviti kako bi se ona stabilizirala a mladima pružila perspektivu ostanka u zemlji", kazao je nekadašnji poljski premijer koji je od 1992. do 1995. godine osobno bi angažiran na zaustavljanju etničkih progona na području bivše Jugoslavije.

Mazowietcki je u Sarajevo doputovao na poziv gradskih vlasti koje su mu odlučile dodijeliti povelju počasnog građanina u znak priznanja za sve što je učinio na zaštiti ljudskih prava i okončanju rata u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara