Mečelj odlazi iz Hrvatske

Mečelj odlazi iz Hrvatske
MEČELJ ŽELJEZARA d.o.o. Sisak izvijestila je danas da je donijela odluku o prekidu poslovanja, a tvrtka provodi konzultacije s hrvatskom Vladom o mehanizmima izlaska.

Iz Mečelj Željezare su izvijestili da je odgovarajuća obavijest upućena i Odboru vjerovnika željezare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao razlog odluke o prestanku poslovanja, iz Mečelja navode da je "tijekom poslovanja Mečelj Željezare došlo do ozbiljne promjene u konjunkturi tržišta vezano za produkciju tvrtke i sirovinu koja se koristi u proizvodnji".

"Brzine rasta cijena za toplo i hladno valjane trake, štrips i trupce koji su se kupovali na tržištu su značajno premašile brzinu rasta cijena za cijevi. Naime, iako se cijena za valjani lim u kolutima koji se koristi za proizvodnju šavnih cijevi od ožujka 2003. do srpnja 2004. povećala za 1,5 puta, cijena finalne produkcije nije se promijenila. Cijena starog željeza koje se koristi u proizvodnji bešavnih cijevi u Republici Hrvatskoj je najveća među državama istočne Europe. Uz to cijene plina i električne energije odgovaraju europskoj razini. U takvim konkurentnim uvjetima, koji će se prema prognozama održati i u budućnosti, opstati na tržištu mogu samo s tehnološkog gledišta progresivna poduzeća, a u koja se tvrtka Mečelj Željezara d. o. o. ne ubraja. U vezi s gore navedenim čimbenicima donesena je odluka o prekidu poslovanja", navodi se u priopćenju Mečelj Željezare.

Ugovor s ruskim Mečeljom potpisan je 6. veljače 2003., a hrvatska je Vlada 10. ožujka, tek nakon što je dobila bankovno jamstvo, donijela potrebne odluke kojima je Ugovor o prodaji željezare stupio na snagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara