Mediji iz regije o inauguraciji: Nakon topa s Griča, Hrvatska je dobila trećeg predsjednika

Mediji iz regije o inauguraciji: Nakon topa s Griča, Hrvatska je dobila trećeg predsjednika

Tekst: Z.J. / S.C.H.
Foto: HINA / POOL / Dario Grželj  

RIJEČIMA "Tako mi Bog pomogao" Ivo Josipović je postao novi hrvatski predsjednik, piše slovensko Delo. Prema pisanju slovenskog dnevnika, Hrvatska je danas nešto nakon dvanaest sati, nakon pucnja topa s Griča, dobila trećeg hrvatskog predsjednika.

"Osjećam se dobro, nemam treme", rekao je Josipović. Delo navodi da je na Josipovićevu inauguraciju došao i bivši premijer Ivo Sanader te deset predsjednika država, među kojima je i slovenski predsjednik Danilo Türk.

Delo naglašava da je novoizabrani hrvatski predsjednik ocijenio da njegovo protivljenje Arbitražnome sporazumu neće oslabiti odnose između Ljubljane i Zagreba.

Slovenski Dnevnik piše kako je Josipović u inauguracijskome govoru sugrađane pozvao na borbu za pravedniju državu. "Na Trgu svetoga Marka se okupilo mnoštvo, među kojima su, osim hrvatskoga državnog vrha s dosadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerkom Jadrankom Kosor te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, bili i brojni gosti iz inozemstva", piše Dnevnik.

Finance dodaje da je Josipović naglasio da će glavni cilj njegove vanjske politike biti Europska unija i zemlje regije. "Ipak, dodao je da Zagreb neće zanemariti odnose ni s Kinom, Rusijom, Indijom, Japanom i ostalim zemljama", prenose Finance.

Srpski mediji: Od biografskih podataka do izvadaka iz govora

Gotovo svi srpski mediji, ali i oni u BiH, objavili su izvještaje o inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, prenoseći u većini izvatke iz njegova govora u kojem se ističe važnost dobre suradnje zemalja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski Blic donosi i iscrpnu Josipovićevu biografiju te prenosi da je njegovu zakletvu pratilo više od 600 uzvanika i 30 stranih delegacija, između ostalih i deset šefova država, te da se inauguracija održala simbolično na Trgu svetog Marka u Zagrebu, na prostoru između zgrada Vlade i parlamenta.

Blic ističe Josipovićeve riječi kako je sa susjedima potrebno razriješiti sva otvorena pitanja, od graničnih do onih koja su ostala kao posljedica rata, te da će partnerstvo u regiji, u kojem će vodeću ulogu imati ekonomski i politički najuspješnije države, rezultirati napretkom svih zemalja.

Beogradska Politika o inauguraciji je objavila tek kratku vijesticu, prenesenu iz agencije Tanjug, u kojoj se navodi da je Josipović položio zakletvu na Trgu svetoga Marka u nazočnosti brojnih delegacija i uzvanika.

BiH mediji: Tako mi Bog pomogao

Večernje novosti prenose također agencijsko izvješće u kojem se, uz ceremoniju inauguracije, posebno naglašava i kako su na ovoj ceremoniji, za razliku od prijašnjih, na podiju zajedno s novim predsjednikom bili i njegova supruga Tatjana i kći Lana, a spominju se i stroge mjere osiguranja u središtu Zagreba.

I BiH mediji u svojim se izvještajima oslanjaju uglavnom na agencije, koje navode kako je novi hrvatski predsjednik zakletvu završio riječima "Tako mi Bog pomogao!"

Sarajevski Dnevni avaz prenosi i da je dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a prije nego što je zauzeo mjesto u prvome redu gledališta, zadnji je put kao vrhovni zapovjednik prošao kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne.

Internetski portal Sarajevo-x napominje i da se Josipović pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda zakleo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara