Mediji u BiH i Sloveniji o hrvatskim izborima

MEDIJI u Bosni i Hercegovini posvetili su veliku pozornost parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ističući u prvi izvješćima kako je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), po svemu sudeći, ostvarila značajan uspjeh.

"HDZ uvjerljivo vodi", naslov je izvješća iz Zagreba kojega u ponedjeljak objavljuje najtiražniji sarajevski list "Dnevni avaz". Ovaj list navodi kako je Ivo Sanader već počeo primati prve čestitke na izbornim rezultatima.

Iako također konstatira prednost HDZ-a, "Oslobođenje" je ipak nešto suzdržanije u ocjenama te navodi kako bi Hrvatska mogla neko vrijeme sačekati prije nego predsjednik Mesić imenuje mandatara za sastav vlade.

Najutjecajniji elektronski mediji poput BH Radija 1 i Federalne televizije (FTV) u svim informativnim emisijama u nedjelju i ponedjeljak uglavnom neutralno izvješćuju o podacima koje objavljuje Državno izborno povjerenstvo kao i o prvim reagiranjima čelnika političkih stranaka u Hrvatskoj.

Ponedjeljak i utorak u većem dijelu BiH su neradni dani zbog obilježavanja Bajrama i 25. studenog kao Dana državnosti BiH pa će na reagiranja lokalnih političara vjerojatno trebati pričekati do srijede.

Slovenski tiskani mediji u današnjim izdanjima na prvim stranicama izvješćuju o rezultatima jučerašnjih izbora u Hrvatskoj, pri čemu dominiraju ocjene da će će novu vladu sastaviti HDZ i da u rješavanju bilateralnih pitanja sa Slovenijom neće biti brzih rješenja.

Središnji slovenski dnevnik "Delo" u velikim naslovima na prvoj stranici govori o "velikoj pobjedi desnice" na izborima za zastupnike Sabora, te da je "HDZ pomeo Račanov SDP", a kao najvjerojatnijeg budućeg premijera navodi predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

Istodobno, izborima u Hrvatskoj "Delo" namjenjuje i središnji komentar dana pod naslovom "Riskantan zaokret u desno".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč tome što je Mesićeva teza o sukobu europskih i izolacionističkih snaga u hrvatskoj politici simplifikacija, jasno je da će povratak HDZ-a na vlast i izbor Sanadera za premijera biti velik izazov za budućnost Hrvatske", navodi se u komentaru. Novinar Peter Žerjavič navodi u prilog svojoj tezi da se "Račanovoj vladi može prigovoriti mnogo stvari", ali da je Hrvatska zadnjih godina "u usporedbi s vremenom Franje Tuđmana napravila korak naprijed".

Vodeći slovenski list navodi da je u pogledu vjerojatne vlade HDZ-a potrebno "pričekati njene prve korake i europski test", u prvom redu odnos prema "međunarodnim obvezama" i mogućim "novim haškim optužnicama".

"Delo" navodi da Račan na mjestu premijera u odnosima sa Slovenijom nije napravio presudan korak naprijed jer je "kolebljivošću" i opozivanjem graničnog sporazuma "izgubio kredibilitet" u Ljubljani. No, dodaje "Delo", ako bi na vlast u Hrvatskoj došao "desničarski političar čvrste ruke" koji bi tvrdu politiku primijenio u odnosima sa susjednim državama, to bi - piše u komentaru - bilo slabo za odnose sa Slovenijom i Europom.

Ljubljanski list "Dnevnik" piše na udarnim mjestima o "Usponu HDZ-a i teškom padu Račanova SDP-a", dodajući da je manje od očekivanja i od prošlog saziva Sabora na ovim izborima dobio i Tomčićev HSS.

"Račanu se je (na izborima) osvetilo pretjerano koketiranje sa svim što su mu nametali koalicijski partneri", navodi drugi slovenski vodeći list u posebnom komentaru, te dodaje da je "predizborno sivilo najbolje iskoristio HDZ koji je nakon poraza 2000. napravio kadrovsku čistku i uspješno jedrio u vjetru sporova unutar Račanove vladajuće koalicije".

"Sada je na redu koalicijska kuhinja u kojoj Sanader može biti izbirljiviji od Račana 2000. Hrvatska se odlučila za promjene. No, teško je reći kakve jer se program HDZ-a ničim posebno nije izdvajao od drugih, a velika obećanja uskoro će udariti u zid realnosti", piše u komentaru Zoran Senkovič.

List dodaje da Slovenija od promjene vlasti u Hrvatskoj ne treba očekivati vjerojatno "ništa posebno, s obzirom na stajališta HDZ-a iz vremena kad je bio u oporbi".

"Ne treba zaboraviti da su Slovenija i Hrvatska neke probleme riješile u vrijeme vladavine HDZ-a iako je istina da su teži problemi bili odgođeni na neko bolje vrijeme. To bolje vrijeme nije se dogodilo za vrijeme Račana, no reći da je to vrijeme došlo sada bila bi previše optimistička prognoza", piše u komentaru "Dnevnika".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara