Megadonator kampanje Hillary Clinton pod uhidbenim nalogom

Megadonator kampanje Hillary Clinton pod uhidbenim nalogom

DA stvari za Hillary Clinton, koja premoćno vodi u nacionalnim anketama za predsjedničkog kandidata američke Demokratske stranke, ne bi izgledale previše dobro ovih dana pobrinuo se skandal kojeg otkrivaju "Wall Street Journal" i "Los Angeles Times".

Ta dva lista, a i drugi američki mediji, su otkrili kako se Michael Hsu, jedan od vodećih financijskih donatora izborne kampanje Hillary Clinton, koji je preko svojih veza prikupio čak 1 milijun dolara, godinama nalazi na potjernici zbog nikad izvršene presude o tri godine zatvora.

Michael Hsu se smatra jednim od najizdašnijih i najsposobnijih donatora Demokratske stranke u Kaliforniji, a godine 2004. je bio među 20 najvećih prikupljača sredstava za kampanju demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.

Hillary Clinton mu je za njegove zasluge, pak, dala prestižnu titulu "Hillraiser" - čast koju dobijaju samo osobe koje prikupe više od 100.000 dolara za njenu kampanju.

Hsuu, kao i ostali američkim građanima, je izbornim zakonom određen maksimum donacija po osobi. Međutim, status megadonatora uživa time što uz svoje donacije prikuplja donacije članova obitelji, prijatelja i poslovnih suradnika. Ta se praksa naziva "bundling".

Ronald Smetana, kalifornijski državni odvjetnik, pak tvrdi da je Hsu godine 1991. pred tamošnjim sudom priznao krivnju za krađu, odnosno prijevaru "tešku" milijun dolara. Međutim, nikada se nije odazvao na ročište o izricanju kazne, i od tada na njega glasi uhidbeni nalog.

Hsuov odvjetnik Lawrence Barcella tvrdi da se njegov klijent "ne sjeća" da je ikada napravio ikakav dogovor o zatvorskoj kazni, te je vjerojatno u pitanju "nesporazum" vezan uz stečaj njegove tadašnje tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Wall Street Journal" je, pak, otkrili da su među građanima od kojih je Hsu prikupio novac nalazi obitelj Paw koja je u razne kampanje Demokratske stranke uplatila 213.000 dolara, iako njenih sedam članova žive u straćari na aerodromu. Jedan od njenih članova je, pak, prije nekoliko godina bio Hsuov uposlenik.

"Los Angeles Times" je, pak, otkrio tročlanu obitelj vezanu uz Hsua koja je u demokratske predizborne blagajne uplatila 200.000 dolara.

Howard Wolfsen, šef izborne kampanje Hillary Clinton, je izjavio kako senatorica "ne sumnja u poštenje gospodina Hsua".

Ovaj slučaj, inače, nije prvi koji obitelj Clinton vezuje uz financijske malverzacije pri izbornim kampanjama. Godine 1996. je tako izbio skandal vezan uz navodno kinesko financiranje kampanje predsjednika Billa Clintona, a na samom kraju mandata je Clinton pomilovao jednog od svojih glavnih donatora, financijskog tajkuna Marca Richa osuđenog zbog utaje poreza.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara