Mehun: Ako se utvrdi nezakonito postupanje varaždinske policije, poduzet će se potrebne mjere

MINISTARSTVO unutarnjih poslova će poduzeti potrebne mjere ukoliko Ravnateljstvo policije i Unutarnja kontrola MUP-a utvrde da je varaždinska policija nezakonito postupala prilikom saslušanja Miljenka Hipa, no o promjenama na čelu Policijske uprave varaždinske prerano je govoriti, rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu MUP-ov glasnogovornik Zlatko Mehun.

Miljenko Hip je 14. srpnja nakon obavijesnog razgovora u varaždinskoj policiji zatražio liječničku pomoć, a sutradan je operiran zbog unutarnjeg krvarenja.

Mehun je kazao je da je prema izvješću PU varaždinske sve provedeno u skladu sa zakonom, ali da će svoje izvješće još izraditi predstavnici Ravnateljstva i Unutarnje kontrole MUP-a.

U policiji su svjesni da je zbog kašnjenja informacija o cijelom događaju bačena sumnja na rad policije, no prije obavljanja prepoznavanja nije se moglo utvrditi koji su policajci pretukli dvadesetogodišnjeg mladića, kazao je Mehun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žalim zbog tog događaja i ispričavam se obitelji Hip i svim građanima Hrvatske", rekao je načelnik PU varaždinske Dražen Vitez. "Takav način rada policije nije uobičajen, riječ je o pojedincima koji su zbog svog neodgovornog ponašanja udaljeni s posla", rekao je.

Ustvrdio je da policija nije namjeravala ništa zataškati, već da nisu u javnost željeli izlaziti s neprovjerenim podacima, koje nisu mogli utvrditi prije prepoznavanja. Dodao je kako je taj slučaj zasjenio uspješne rezultate rada PU varaždinske i bacio sumnju na cijeli MUP.

Miljenko Hip je 14. srpnja oko 17 sati došao u policijsku postaju Varaždin radi davanja obavijesti o kaznenim djelima u kojima je navodno sudjelovao. Kriminalistička obrada nad Hipom trajala je do 22, 30 sati, a oko 23, 30 je potražio liječniku pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći Varaždin. Idućega je dana primljen je u varaždinsku Opću bolnicu, gdje je operiran zbog unutrašnjeg krvarenja.

Policija je u jučer, 21. srpnja, izvijestila da je Hip prepoznao policajca M.Š. (39) i kriminalista G.H. (28), djelatnike Policijske postaje Varaždin. Protiv M.Š. je podnesena kaznena prijave zbog iznuđivanja iskaza i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a protiv G.H. kaznena prijava zbog iznuđivanja iskaza. Obojica su suspendirana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak.

Lani su u MUP-u, inače, zabilježena 34 slučaja prekoračenja ovlasti, a u svim su slučajevima protiv policajaca poduzete odgovarajuće mjere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara