Mehun: MUP neće inicirati nikakvu zabranu mobitela u automobilima dok se ne naprave istraživanja

GLASNOGOVORNIK MUP-a Zlatko Mehun opovrgnuo je u razgovoru za Index napise jednog dnevnika gdje stoji da će MUP inicirati potpunu zabranu upotreba mobitela i handsfree setova u vožnji prilikom sljedece izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

"Kao prvo, nisam uopće razgovarao s tim novinarom, a kao drugo, naslov i prva rečenica koju su stavili kao moju izjavu potpuno je izmišljena i iskonstruirana", rekao je Mehun, te objasnio da je novinar dobio odgovor na upit u kojemu nigdje nije pisalo da će MUP nešto tomu slično inicirati.

"Što se pravne regulative tiče, MUP ne može donijeti takvu izmjenu zakona, nego zakonodavno tijelo. U odgovoru je pisalo da ne postoje istraživanja za Republiku Hrvatsku na temelju kojega bi MUP ili netko drugi mogao inicirati izmjenu zakona, te da, kada takva istraživanja budu napravljena da će se uzeti u obzir", rekao je Mehun, napomenuvši da se ni Europska unija nije odlučila na potpunu zabranu handsfree seta u prometu.

MUP može podržati takvu inicijativu, kaže on, ali jedino kada bi istraživanje bilo relevantno, odnosno, kada bi ga proveo, primjerice, Fakultet prometnih znanosti.

"Mi imamo samo statistike unutar kojih piše samo jesu li vozači, sudionici u nesrećama, u tom trenutku koristili mobitel, ali bi ih trebalo dodatno analizirati, jer ne znamo je li baš mobitel ili neki drugi element, poput brze vožnje, ceste ili alkohola, bio presudan u trenutku nesreće", rekao je glasnogovornik MUP-a.

Prema podacima MUP-a, u 2004. godini je od  96 300 vozača koji su sudjelovali u nesrećama, mobitel u trenutku sudara koristilo njih stotinu, a u 2005. godini, na približno istom broju vozača na mobilni telefon razgovaralo njih 44, no teško je reći da je to bilo presudno, napomenuo je Zlatko Mehun.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara