Merkel i Sarkozy žele bankama uvesti porez za oporavak od budućih kriza

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovno su upozorili na nužnost uvođenja bankarskog poreza i poreza na financijske transakcije.

Dvoje lidera odlučili su se zajedničkim pismom obratiti predsjedniku skupine G20 koja će se sastati kasnije ovoga mjeseca kako bi njihovi prijedlozi došli na dnevni red sastanka na vrhu.

Ministri G20 su se ranije distancirali od bankarskog poreza rekavši da ne žele jednostrano nametati poreze iz straha da se banke jednostavno ne povuku iz njihovih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac će ići u fond za oporavak od idućih kriza

Međutim, Njemačka i Francuska žele bankama uvesti nametnuti novi porez budući da su potrošili milijarde za njihov oporavak tijekom krize. Merkel je rekla da će bankarski porez zaštiti porezne obveznike od pomaganja bankama tijekom eventualnih budućih kriza, budući da će novac ići u fond koji će služiti upravo za sanacije istih.

Merkel i Sarkozy snažno lobiraju za svoj prijedlog, a za to će imati posebnu priliku na sastanku u Torontu 26. i 27. lipnja. "Još uvijek nismo zadovoljni stupnjem prihvaćanja prijedloga o bankarskom porezu, ali smatramo da ga trebamo provesti u djelo", rekla je Merkel.

Reuters piše da će se čelnici Europske unije u četvrtak dogovoriti o uvođenju nameta financijskim institucijama, nakon čega će detalje razraditi Europska komisija. Europsko vijeće također se slaže s uvođenjem poreza koji će osigurati da i banke sudjeluju u otplaćivanju cijene krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara