Merkel: Nema razloga za optimizam na Bliskom istoku

MALO prije nego što je krenula na trodnevnu turneju po Bliskom istoku, njemačka premijerka Angela Merkel izjavila je kako je situacija na Bliskom istoku teška i kako ne vidi puno optimizma, ali je i pohvalila "napore" arapskih zemalja.

"Situacija je teška. Ali, s druge strane, mnogo toga se pokrenulo, najviše zbog aktivnosti arapskih zemalja. Sad se moramo oglasiti i vidjeti u kom smjeru možemo pomaknuti mirovni proces na Bliskom istoku. Ipak, smatram da je pred nama vrlo, vrlo težak put, tako da zasad nemamo osnove za poseban optimizam", rekla je Merkel prije odlaska.

Prva postaja ne njenom putu bit će Jordan, u kojem će se susresti s kraljem Abdullahom, jednim od najvećih zagovornika Saudijske inicijative, a nakon toga će posjetiti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Nakon što su zemlje Arapske lige u četvrtak ponovno ratificirale Saudijsku inicijativu, mirovni plan s Izraelom, članovi Kvarteta (EU, UN, SAD, Rusija) trude se vidjeti mogu li pokrenuti mirovni proces u nekom povoljnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU zasad čeka da vidi u kojem će se smjeru razvijati odnosi Izraela i Palestinaca, nakon čega bi mogla razmisliti o ukidanju ekonomskog embarga palestinskoj vladi.

Neke izjave ministara vanjskih poslova EU-a govore o tome kako se sa Saudijskom inicijativom pruža mogućnost koju ne bi trebalo propustiti.

Izrael i dalje ustraje na tome da neće prihvaćati Saudijsku inicijativu ako ona u sebi bude imala stavku o priznavanju prava na povratak palestinskih izbjeglica, ali i dalje je spreman pregovarati.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara