Merkel: Pitanje europskog Ustava mora biti riješeno do lipnja 2007.

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel upozorila je Europu da joj predstoji "povijesni neuspjeh", ukoliko ne riješi pitanje europskog Ustava, te da odluka o tom kako će Ustav izgledati treba biti donešena do lipnja ove godine, prenosi BBC.

"Do izbora za Europski parlament 2009. taj proces treba biti završen. Propadne li taj proces, bit će to povijesni poraz", izjavila je Merkel u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje predstavlja program njemačkog predsjedništva.

Merkel je ponovila da sadašnja pravila ne omogućavaju daljnje širenje EU-a.

"Znamo da se prema postojećim pravilima Unija ne može širiti niti može donositi potrebne odluke", istaknula je.

Kancelarka je naglasila da je za Europsku uniju od životne važnosti poboljšanje odnosa sa SAD-om, u vidu slobodnije trgovine, ali da bi Amerikance također trebalo pritisnuti kako bi potpisali sporazum iz Kyota.

Merkel je izjavila i da je potrebno i da EU ima jedinstvenu vanjsku politiku, a za to joj je potreban ministar vanjskih poslova.

EU je ušla u najveću krizu od svog postojanja nakon što su francuski i njemački birači na referendumima odbacili europski ustav.

Njemačka će tijekom svog predsjedanja pokušati postići kompromis oko toga što se može izostaviti ili promjeniti u sadašnjem tekstu ustava da bi on bio prihvatljiv zemljama koje ga još nisu ratificirale, a s druge strane da na te promjene pristane 18 zemalja članica koje su ga već ratificirale.

Očekuje se da će njemačko predsjedništvo u lipnju izići s preciznim kalendarom koraka prema kojem bi se cijeli proces donošenja novog institucionalnog okvira dovršio do proljeća 2009. godine.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara