Mernissi i Sontag dobitnice španjolske književne nagrade

MAROKANSKA spisateljica Fatima Mernissi i američka Susan Sontag dobitnice su nagrade Principe de Asturias, jedne od najuglednijih španjolskih književnih nagrada, objavio je žiri u četvrtak.

"Dvije spisateljice svoju su književnost ostvarile u različitim žanrovima kojima su potaknule bitna pitanja našeg vremena. Njihova su djela duboka i imaju estetsku kvalitetu", izjavio je predsjednik žirija Victor Garcia de la Concha.

Sedamdesetogodišnju Susan Sontag književni kritičari cijene zbog njezina opisa američkog društva i predanosti. Ona je jedna od viđenijih ličnosti intelektualnih pokreta šezdesetih.

Sontag je debitirala 1963. s knjigom "Dobročinitelj". Slijedili su, među mnogima, "Protiv interpretacije", "U Americi", "O fotografiji" i "Bolest kao metafora".

Fatima Mernissi (63) smatra se jednim od najvažnijih glasova arapske inteligencije na području proučavanja Kurana. Neka od njezinih djela su "Šeherezada ide na zapad", "Veo i muška elita: feministička interpretacija islama", "Islam i demokracija" i "Zaboravljene kraljice islama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književna nagrada jedna je od osam godišnjih nagrada koje dodjeljuje Zaklada princa od Asturije, nazvana po španjolskom princu Felipeu od Asturije. Zaklada ima sjedište u sjeverozapadnom španjolskom gradu Oviedu, glavnom gradu pokrajine Asturija.

Nagrade, od kojih svaka vrijedi 50 tisuća eura, dodjeljuju se u kategorijama za komunikaciju i humanistiku, društvene znanosti, umjetnost, književnost, znanstvena i tehnološka istraživanja, međunarodnu suradnju, sport i mir.

(Hina) ag bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara