Meshal upozorio na treću intifadu

RAVNATELJ Hamasovog političkog biroa i čovjek koji s Ishmailom Haniyehom neslužbeno dijeli titulu šefa Hamasa, Khaled Meshal, upozorio je da bi Izrael mogao očekivati novu intifadu ukoliko Zapad ne skine gospodarske sankcije koje je nametnuo palestinskoj vladi kad je Hamas došao na vlast u siječnju prošle godine, i koje su još uvijek na snazi zato što Hamas odbija priznati Izrael.

U palestinskim dnevnim novinama al-Ayyam, Meshal je u intervjuu rekao da bi nastavak zapadnog embarga i izraelskih vojnih akcija na palestinske teritorije mogao prouzrokovati "veliku eksploziju koja bi zahvatila ne samo Palestince, nego i čitavu regiju, a posebno cionistički entitet".

Meshal je također branio nedavno lansiranje raketa na Izrael, koje je nazvao opravdanim odgovorom na izraelsko ubijanje Palestinaca, ali je napomenuo i da se namjerava proširiti primirje s Pojasa Gaze na Zapadnu obalu.

"Kažem i upozoravam da vidim kako trenutna situacija ide u smjeru u kojem je išla u kasnim 90-im godinama, kad su stvoreni uvjeti koji su popločili put al-Aqsa intifadi (ili 2. intifadi). Upozoravam, a to 'upozoravam' podvlačim crvenom linijom", rekao je Meshal.

Hamas i Fatah su u ožujku formirali vladu nacionalnog jedinstva, ali tenzije između te dvije palestinske frakcije, koje su prije formiranja vlade izrodile mjesece međusobnih sukoba, još uvijek su visoke, dok su nove reforme koje se trebaju provesti teške, budući da je palestinski politički život zagušen različitim interesnim grupama.

Izrael je zasad odlučio ne poduzimati akcije zbog Hamasovog napada, ali je upozorio da će daljnja eskalacija morati rezultirati vojnim odgovorom.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara