Mesić: Austrija je velika zagovornica integracije RH u Europu

AUSTRIJA je velika zagovornica integriranja Hrvatske u Europu, a i razvoj hrvatske privrede nezamisliv je bez austrijskog kapitala, rekao je u četvrtak u Beču hrvatski predsjednik Stipe Mesić nakon susreta s austrijskim kolegom Thomasom Klestilom.

´Austrija je najprisutnija zemlja u Hrvatskoj´, dodao je Mesić kojem je ovo bio peti ovogodišnji susret s Klestilom.

´Austrija i Hrvatska sjajno se razumiju u politici i gospodarstvu´, kazao je Klestil, naglasivši da je Austrija najveći izravni strani ulagač u Hrvatskoj i da podupire hrvatski put u Europu.

Ujedno je najavio da će Austrija pomoći u reformi hrvatskog sustava zemljišnih knjiga koje datiraju još iz doba Marije Terezije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Za Hrvatsku je važno da je pravna država, da provodi svoje zakone i poštuje međunarodno preuzete obveze´, rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje austrijskog novinara o suradnji s Međunarodnim sudom u Den Haagu i o slučaju umirovljenog generala Janka Bobetka.

´Vlada je na temelju statuta Haaškog tribunala poduzela neke legitimne korake u slučaju Bobetko. Taj slučaj je sada u rukama hrvatskog suda koji je samostalan u svom odlučivanju, ali s obzirom na Bobetkovo zdravstveno stanje zadnju će riječ imati liječnici´, rekao je Mesić. Dodao je da će Hrvatska nastaviti surađivati s Haškim tribunalom jer joj je to u interesu kako bi se krivnja za zločine do kraja individualizirala.

Predsjednik RH u četvrtak će popodne sudjelovati na kongresu ´Hrvatska na putu prema EU-u´ u bečkom dvorcu Schoenbrunnu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara