Mesić čestitao novom palestinskom predsjedniku

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je u utorak čestitku Mahmudu Abasu na izboru za predsjednika Palestinske samouprave, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

"Uvjeren sam da ćete zajedno s vašim građanima ustrajati i uspjeti u mnogim reformama i na vrijednostima koje donose mir, sigurnost i toleranciju u Palestini, ali i u cijeloj regiji", kazao je Mesić u svojoj čestitci ističući da "cijeli svijet vjeruje i nada se da mir može i mora biti uspostavljen na Bliskom istoku".

"Kao predsjednik države koja je iskusila ratne strahote, uvjerio sam se da odnose sa susjedima i mirnu budućnost naraštaja koji dolaze možemo razvijati, ne na mitovima prošlosti, već jedino na vrijednostima međunarodnog prava, te međusobnog poštivanja i uzajamne zaštite različitih kolektiviteta", nastavlja hrvatski predsjednik dodajući da su palestinski predsjednički izbori donijeli novu atmosferu "i u vašoj zemlji i među susjedima".

"Iskreno se nadamo da će pod vašim vodstvom, te uz razumijevanje, povjerenje i dijalog s drugim stranama, to donijeti pozitivne rezultate u vašoj regiji", zaključuje Mesić u brzojavu upućenom novom palestinskom predsjedniku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo palestinsko Središnje izborno povjerenstvo (CEC), Abas (69) je dobio 62,32 posto glasova, dok je njegov glavni suparnik, nezavisni kandidat Mustafa Barguti (51) dobio 19,8 posto glasova.

Abasov izbor za novog predsjednika Palestinske samouprave pozdravila je međunarodna zajednica izražavajući nadu u skori početak pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

(Hina) xpp/xnab ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara