Mesić: Hrvatski su Srbi shvatili da su žrtva Miloševićeve politike

Mesić: Hrvatski su Srbi shvatili da su žrtva Miloševićeve politike

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je nakon tradicionalnog druženja "s građanima na kavi" rekao kako "Hrvatska do 2010. može obaviti sve što je potrebno da bi postala članica Europske unije".

Mesić je također rekao kako je to "uspjeh hrvatskih građana, uspjeh Hrvatske", čime je odgovorio na pitanje može li se smatrati uspjehom mogućnost da Hrvatska 2010. uđe u EU, kako je prije nekoliko dana najavljeno u Bruxellesu.

Šef države danas je ponovio ranija traženja EU koja od Hrvatske, osim uspješnog okončanja pregovora, zahtjeva i reformu pravosuđa te donošenja zakona kompatibilnih sa zakonima u zemljama članicama Unije.

"Ako to ostvarimo, onda je taj cilj sigurno postignut do 2010. godine, ali mislim da možemo", rekao je Mesić ističući kako je ipak "bilo gubljenja vremena u eliminaciji nedozvoljenih radnji", kao što su korupcija i mito.

Mesić smatra kako se "vrijeme gubilo i zbog euroskepticizma", ali je zadovoljan što se više ne događa da neke stranke izlaze iz Sabornice kao što se to dogodilo prilikom glasovanja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju."

Hrvatsko priznanje Kosova - uskoro

Upitan o najavi prema kojoj će Hrvatska idući tjedan priznati Kosovo, Mesić je kratko rekao kako se "nada da će to biti uskoro".

"Kosovo je proglasilo samostalnost, dobar dio država je to priznao, a mi moramo priznati nove realitete", rekao je Mesić te dodao kako će Hrvatska "svakako u tom smislu i postupiti". Pri tome je izrazio želju da u Srbiji prevlada europska perspektiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u Srbiji moraju shvatiti da je Miloševićev režim započeo sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Moraju doživjeti katarzu i shvatiti tko je bio kriv, a imali su za to priliku nakon pada Miloševića, ali nisu je iskoristili", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić vjeruje kako se priznanje Kosova neće odraziti na gospodarske odnose Hrvatske sa Srbijom.

"Hrvatski su Srbi shvatili da su žrtva Miloševićeve politike"

Upitan o tome koliko su realne prijetnje Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) o preispitivanju odnosa u Vladi RH, odnosno mogućnosti izlaska SDSS-a iz Vlade ukoliko Hrvatska uskoro prizna Kosovo, Mesić je odgovorio kako su Srbi u Hrvatskoj bili rijetka srpska zajednica u svijetu koja je "shvatila da su žrtva Miloševićeve politike".

Hrvatski se predsjednik osvrnuo i na nedavnu potporu koju je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak dao zahtjevu premijera Republike Srpske Milorada Dodika. On je od stranaka iz Federacije BiH zatražio da u državnom Parlamentu BiH prihvate postojanje RS, a zauzvrat će Republika Srpska prestati s prijetnjama o raspisivanju referenduma o otcjepljenju.

Mesić je na to sve rekao kako Daytonski sporazum mora jednako vrijediti za sve i pri tome je zatražio da u tom smislu "međunarodna zajednica bude do kraja decidirana".

I.K.
Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara